”Det har aldrig varit så roligt att skriva”

Det händer mycket kring Mari Jungstedt just nu. Hon har tillfälligt bytt Gotlandsdeckarna mot soliga Gran Canaria, och dessutom syns en snygg norrman vid hennes sida och väcker nyfikenhet. Vem är Ruben Eliassen, som Mari har skrivit den nya Gran Canaria-deckaren En mörkare himmel tillsammans med? Vi ringde och frågade Mari, som berättade att allt började för drygt två år sedan, när hon hyrde ett hus på Gran Canaria.

Mari var nyskild och hade alltid haft en dröm om att bo i Spanien. Hon pratar flytande spanska och hennes böcker kommer ut i Spanien. Där skulle också hennes livliga personlighet, med stora gester och skratt, komma mer till sin rätt. Och vem drömmer inte om att sitta i en sommarklänning och se ut över havet medan man jobbar?

Drömmen skulle visa sig bli sann – och livet hade ännu mer att bjuda på. En dag ringde Mari några vänner som satt på en restaurang med en annan författare som hon måste träffa. När hon kom dit sa det bara klick! Den norske författaren Ruben Eliassen föll som en fura för Mari. Senare berättade han att det var som om hon som lös upp hela rummet när hon kom till restaurangen, fast de faktiskt satt utomhus.

Det dröjde inte länge innan Mari och Ruben blev ett par och köpte ett hus tillsammans på Gran Canaria. Tanken att skriva tillsammans började växa fram, och idén till En mörkare himmel väcktes under en kvällspromenad i hamnen. Ruben öppnade en lucka i en fiskebåt, och Mari såg plötsligt framför sig hur en naken död kvinna skulle kunna ligga därinne bland fisken.

Det blev den tändande gnistan till En mörkare himmel, som Mari och Ruben skrev tillsammans, sittande på terrassen till sitt hus på Gran Canaria. I början bråkade de om karaktärerna, och kunde utbrista saker som "Det skulle Kristian aldrig säga!". Men tillslut lyckades de två starka författarviljorna enas om att Mari skrev mest om den svenska journalisten Sara, medan Ruben tog hand om den före detta Oslopolisen Kristians karaktär.

Resultatet är en riktigt spännande deckare, med personer som man gärna vill lära känna ännu mer! Det märks att Mari har fått ny energi av att skriva tillsammans med Ruben, och hon säger att det aldrig har varit så roligt att skriva. Samtidigt understryker hon att hon tänker fortsätta med Gotlandsdeckarna också – så alla vi som älskar dem kan andas ut.

Innan vi lägger på berättar Mari att hon och Ruben planerar att skriva fler deckare från Gran Canaria, och att de redan har börjat tänka på vad nästa bok ska handla om. Mari avslöjar att Sara kanske får en 50-årskris och att mysteriet kring Kristians försvunna syster nystas upp. Den som läser får se …