Viveca Sten om nya Iskalla ögonblick!

Vad tror du överraskar läsarna mest i nya Iskalla ögonblick?

- Jag hoppas att läsarna ska finna det lika roligt som jag gjorde att lära känna Nora och Thomas på ett nytt sätt. Jag har upptäckt helt nya sidor av dem när den här boken kom till. Anledningen till att jag bestämde mig för att skriva Iskalla Ögonblick var att jag ville besvara många av de frågor jag har fått genom årens lopp men inte haft utrymmet att adressera i kriminalromanens form. Till exempel frågan om hur Nora och Thomas träffades, varför Thomas blev polis, och varför de inte blev ett par i ung ålder.

Personerna på Sandhamn har fascinerat människor i över 30 länder. Vem är din favoritkaraktär på ön? Och varför?

- Oj vilken svår fråga. Jag tycker så mycket om mina karaktärer att det är svårt att välja. Det är som att fråga vilket barn jag tycker mest om :)

Vad gör du själv helst en vinterdag i skärgården?

- Då tar jag gärna en långpromenad runt ön, väl påpälsad förstås, det kan bli väldigt kallt där ute. Sedan tänder jag en brasa i kakelugnen, slår mig ner på glasverandan med en kopp varmt te och nybakade bullar, och njuter av en riktigt bra bok. Just det, jag brukar tända massor med ljus också. På kvällen går vi gärna till Sandhamns Värdshus och äter middag, deras berömda fiskgryta är en riktig favorit i familjen.

I Iskalla ögonblick bjuder du på tio skärgårdsberättelser. Finns det något tema eller röd tråd i historierna?

I Iskalla Ögonblick får vi följa Nora och Thomas genom trettiofem år, från första gången de träffas som tonåringar till dagens Sverige då båda är vuxna och föräldrar och har gått igenom både lycka och sorg.Den första berättelsen börjar 1988 och den sista slutar 2015. Ibland är Nora och Thomas huvudpersoner, ibland är de bifigurer och vi får lära känna andra personer som funnits med i de olika kriminalromarna.

Vi vill ha dina lästips också såklart! Vilka är dina favoritböcker?

- I år har jag förälskat mig i Fredrik Backmans senaste böcker - Björnstad och Vi mot dom. Fredrik fick mig att både skratta och gråta, han är en mästare på att uttrycka alla känslor som förekommer människor emellan. Jag är också väldigt förtjust i Hilary Mantels böcker om Thomas Cromwell och längtar ivrigt efter den sista delen i trilogin. Liane Moriarty är ett annat tips - hon är en lysande berättare med eleganta och underhållande intriger.