Omslagsbild för Den engelske kusinen av Jan Mårtenson
Spara {{selectedProduct.Discount}}%
Fler bilder

Den engelske kusinen

{{selectedProduct.StandardPrice}} kr  {{selectedProduct.Price}} kr
{{selectedProduct.Price}} kr 

Mord med guldkant

Det är en sådan njutning att läsa Jan Mårtenson! Han kan verkligen konsten att beskriva mord på ett så … trevligt sätt och mellan sidorna. Istället är det härliga miljöer, kulturhistoria, lite syrlig samhällskritik och god mat och dryck som står i fokus. Här börjar allt med en resa till Sydafrikas bästa vindistrikt och några dagar på anrika Mount Nelson Hotel i Kapstaden.

Antikhandlare Johan Kristian Homan sitter tillbakalutad i en bekväm solstol på terrassen till Mount Nelson, det anrika hotellet vid Taffelbergets fot i Kapstaden. Han blickar ut över en prunkande tropisk park och trädgård. Det enda han har att göra är att smutta på en iskall G&T i ett glas med klirrande isbitar. Han är ”medföljande” till sin flickvän Francine Silfverstierna, en av cheferna på Säpo, som ska tala vid en stor konferens om terroristbekämpning.

 

Snart är konferensen över och Francine och Johan ser fram emot ett par semesterdagar i hjärtat av Sydafrikas vindistrikt. De vill helst umgås på tu man hand, men i hotellbaren träffar de två minst sagt påflugna svenskar med respektive damsällskap: John Silver, importör av sydafrikanska viner, och hans kompanjon Börje Andersson som är verksam i guldbranschen. Men det visar sig att Silver gör mycket mer än importerar viner. Han är också involverad i ett internationellt miljardprojekt där även Kina och Ryssland figurerar bland intressenterna. Han sänker rösten och berättar, lite överdrivet dramatiskt tycker Francine, att korruption och storpolitisk maktkamp ingår i spelet, och att hans liv kan vara i fara.

De småpratar lite vid ett par tillfällen, mest av artighet från Johans och Francines sida, byter visitkort med varandra och Homan tänker att det var sista gången han hör talas om John Silver, men dessvärre blir det inte så ...

Homan hinner knappt komma hem till antikaffären på Köpmangatan i Gamla stan förrän han blir kontaktad av polisen. Ett mord har skett på Lidingö, och i mordoffrets plånbok fanns Johan Homans visitkort. Den sydafrikanske vinimportören överdrev alltså inte, och Homan blir först misstänkt själv och så småningom börjar han själv nysta i de mystiska händelser som Silver var inblandad i strax före sin död. Snart sker ett annat mord i Sörmland och där blir Francine en av de första på mordplatsen. Ett mönster börjar visa sig, och Homan känner att han börjar komma ut på farlig mark …

Den engelske kusinen är ett klassiskt Homanäventyr av fin årgång med dramatik, oväntade förvecklingar och en lika oväntad upplösning. Kulturhistoria, antikviteter och afrikanska viner finns också med liksom siamesdamen Cléo de Merode som avmätt följer händelseutvecklingen från sin plats på skrivbordet.

Just nu-priser

Paket Adolfsson/ Dillon

463 kr 298 kr

Drömmen runt hörnet

Lucy Dillon 214 kr 159 kr

Koral

Suzanne Brøgger 199 kr 199 kr

Blindtunnel

Tove Alsterdal 229 kr 189 kr

Inte utan dig

Harlan Coben 198 kr 169 kr

Gömställen

Katherine Webb 229 kr 189 kr

Lycka

Johan Kling 169 kr 169 kr

La cheffe, roman om en kock

Marie NDiaye 189 kr 189 kr

Vi som blommar sent

Louise Miller 169 kr 169 kr

Som nitroglycerin

Frida Moisto 159 kr 159 kr

Sent på jorden : 33 tankar om världens största nyhet

Björn Wiman 169 kr 169 kr

Den brinnande flickan

Claire Messud 179 kr 179 kr

Stormvarning

Maria Adolfsson 249 kr 159 kr