Eldjägarna, Mons Kallentoft
  • Pressröster om Mons Kallentofts författarskap: ”Kallentoft aspirerar utan tvekan på titeln Sveriges deckarkung.” TV4 ”Skippa Stieg Larsson. Kallentoft är bättre!” ICA-kuriren ”… en mycket bra författare.” Göteborgsposten ”Att läsa Kallentoft är en njutning.” Kristianstadsbladet
  • I fristående Eldjägarna tar Kallentoft oss över hela världen – Quatar, Nepal, Filippinerna, Hamburg och så Linköping förstås!
  • Vem vill en nioårig pojke och en hotellstäderska illa? Malin Fors ger sig in i elden ...
Eldjägarna, Mons Kallentoft

Eldjägarna

199 kr 169 kr
  • Pressröster om Mons Kallentofts författarskap: ”Kallentoft aspirerar utan tvekan på titeln Sveriges deckarkung.” TV4 ”Skippa Stieg Larsson. Kallentoft är bättre!” ICA-kuriren ”… en mycket bra författare.” Göteborgsposten ”Att läsa Kallentoft är en njutning.” Kristianstadsbladet
  • I fristående Eldjägarna tar Kallentoft oss över hela världen – Quatar, Nepal, Filippinerna, Hamburg och så Linköping förstås!
  • Vem vill en nioårig pojke och en hotellstäderska illa? Malin Fors ger sig in i elden ...

Malin Fors ger sig in i elden!

Deckarkungen Mons Kallentoft har skrivit en brännande angelägen och explosiv spänningsroman med en nervig Malin Fors vid rodret. När en pojke och en kvinna hittas mördade i Linköping inom två dygn misstänker Malin ett samband. Till synes finns absolut ingenting som knyter dem samman, men vem vet varför människors vägar korsas …

Hur hamnade jag här? Kriminalinspektör Malin Fors står som förstenad. Skogen är fortfarande mörk i den tidiga septembermorgonen och från ett industriområde utanför Linköping sprids lukten av brandrök. Röken sticker i näsan, halsen och ögonen och framför sig på marken ser hon det brända liket av en kvinna. Kvinnan visar sig vara hotellstäderskan Michelle, ursprungligen från Filippinerna, som kommit till Sverige för ett bättre liv.

Dagen innan har nioårige Lukas hittats död i en container. Ihjälslagen med ett järnrör. Osynlige Lukas som längtade efter sin döda pappa och brukade fly ut i skogen om kvällarna till lugnet och ensamheten. Bort från mammans alkoholångor, packade pojkvänner och öronbedövande bråk.

Det verkar långsökt, men Malin misstänker att det finns ett samband mellan dem. Lukas och Michelle hör ihop på något vis. För vem vet hur och varför människors vägar korsas …

Läs mer

Är den här boken något för mig?

I deckarkungen Mons Kallentofts nionde Malin Fors-deckare ger han sig i kast med elden. För Månadens Bok berättar han vem hans favoritkaraktär är i nya thrillern, om fotbollsproffs som får honom att skämmas och vad han själv helst läser.

Hur fick du idén till Eldjägarna?

Jag har rest mycket och sett alla dessa extremt hårt arbetande "migrant workers", långt hemifrån, långt från sina barn och familjer.

Quatar är helvetet på jorden, både för utländska byggarbetare och hembiträden. Byggarbetarna kan jobba 14 timmar om dagen, sex dagar i veckan med att bygga fotbollstadiums inför VM. I femtio gradig värme, om solen ligger på. Så läste jag hur unga fotbollsproffs, överbetalda snorungar utan empati, klagade på att det skulle vara för varmt att spela matcherna i VM. I nittio minuter...

Det är sällan jag skäms å människosläktets vägnar men det gjorde jag då. Så jag ville visa de här människornas situation med Eldjägarna, visa att de är bättre människor än vad de flesta fotbollsproffs någonsin kommer att bli.

Hur skulle du beskriva Eldjägarna?

Det är en deckare som börjar med att en liten utsatt pojke hittas mördad i en container. Därifrån tar sig historien ut i världen, till Hamburg, Filipinerna, Nepal, Quatar och andra platser.

Förhoppnings har jag lyckats skriva en thriller och deckare som är exceptionellt spännande, som visar hur den stora världen är sammanlänkad med den lilla, och hur alla människoöden angår oss alla. För mig är det en viktig roman i deckarform, där du som läsare förhoppningsvis känner att du berörs på djupet av situationen för alla dessa migranter. Och så Malin förstås, alla orättvisor filtreras genom henne.

Hur har Malin Fors utvecklats under sin resa genom element och årstider?

Som polis blir hon bättre och bättre. Som människa egentligen allt mer tvivlande, nästan cynisk, och utan egentliga förväntningar på människan. I Eldjägarna har hon hopp och kärlek, dock. Klarar hon av att hålla i? Klarar den hon lever med att leva med henne? 

Vilken är din favoritkaraktär i Eldjägarna?

Rosita Sanchez. Ett filippinskt hembiträde hos en rik familj i Hamburg, som lämnar allt för att ta reda på sanningen om vem som mördat hennes syster. Hon besitter ett mod som är sällsynt idag och som jag själv alltid beundrat. Detta att man ger sig in i elden, tar striden, när nästan alla andra flyr.

Vad är du mest nöjd med i Eldjägarna?

Att jag på liten yta, alltså text, lyckas röra mig över hela världen, med många karaktärer som man ändå kommer nära. Att jag tror jag har lyckats skapa en extremt tight och spännande bok trots att jag bryter mot en av dramaturgins mest heliga regler: Den om rummets enighet.  

Sedan är jag nöjd med tematiken: Det behöver skrivas om migrant workers, deras öden. Om det dessutom blir klart för någon att fotbolls-VM i Quatar är en stor stor skam och ska bojkottas: desto bättre.

Eldjägarna är Månadens utvalda bok i december. Vad ser du själv fram emot att läsa i vinter?

Hjälp! Jag skriver så mycket att jag inte alls hinner läsa så mycket som jag vill. Men jag ser fram mot den svenska översättningen av Michel Houllebeqs senaste bok. Misantropen Michel är en av mina stora favoriter.

Skriver du redan på något nytt?

Ja! Jag skriver på nästa Malin som utspelar sig i Bangkok. Så skriver jag del tre i min serie om den unga Stockholmspolisen Zack, baserad på Herkulesmyten. Sedan är jag involverad i Malin Fors-filmatiseringarna.