Omslagsbild för Ett kilo socker : Farmor glömmer aldrig priset på sitt liv av Helena Trus
Spara {{selectedProduct.Discount}}%
Fler bilder

Ett kilo socker : Farmor glömmer aldrig priset på sitt liv

{{selectedProduct.StandardPrice}} kr  {{selectedProduct.Price}} kr
{{selectedProduct.Price}} kr 
Inbunden 249 kr

Hon blev förrådd till priset av ett kilo socker ...

Journalisten Helena Trus judiska farmor Cyla överlevde Förintelsen. Här berättar Helena Cylas gripande och smärtsamma historia - från hur hon blev förrådd av sin granne till priset av ett kilo socker och så småningom hamnade i Sverige ... 
"Ta av dig den där. Det som händer där ute påminner om 30-talet i Polen."

Farmor pekar på Davidsstjärnan som hänger runt min hals och fortsätter:

"Du kan råka illa ut."

Vi sitter som vanligt i köket, platsen där hon till slut började berätta. Om då, hur hon överlevde. Om nu, om mardrömmarna som aldrig försvinner. Minnen från kriget som rullar på näthinnan som en film hon aldrig kan pausa. Det är på natten hon ser konturerna av deras ansikten tydligt, som hon kan höra sin lillasysters röst. Ibland lever de igen, ibland är hon tillbaka i det polska ghettot där mamma och pappa motar ut sin tonårsdotter. Tvingar henne att återigen fly till skogen, mot fienden som satt ett pris på hennes liv, bara för att hon är judinna.

Att vara en Förintelseöverlevande kallar farmor inte för en välsignelse, utan ett straff. Att tvingas leva med skulden över att hon lever, inte de.

Helena Trus

Helena Trus är barnbarn till två Förintelseöverlevare och har under flera år intervjuat sin farmor Cyla om hennes liv. Med Ett kilo socker debuterar Helena som författare. Hon jobbar som journalist på Aftonbladet och föreläser också för högstadie- och gymnasieelever om Förintelsen och antisemitism.

Dina premier

Falska vänner/Jane Harper

159 kr 49 kr

Till minne av en villkorslös kärlek

Jonas Gardell 159 kr 39 kr

Tapas-set med fat

349 kr 89 kr