Jakten på Kapten Klänning, Jonas Trolle
Jakten på Kapten Klänning, Jonas Trolle

Jakten på Kapten Klänning

169 kr

2010 grips den höge polischefen Göran Lindberg när han ska träffa en 14-årig flicka med en väska full av sexleksaker. Den man som tidigare kallats ”Kapten klänning” för sin kamp för jämställdhet, döms till fängelse för bl.a. grov våldtäkt. Kriminalkommissarie Jonas Trolle var en av de få som arbetade med det hemliga spaningsarbetet. Här berättar han om jakten …

I juli 2009 knuffas en man ut från sjätte våningen i ett hus i Bredäng utanför Stockholm och dör. Mannen är känd i vissa kretsar för sina böjelser för s.k. ganbang, gruppsex i olika former, och hade kommit till lägenheten för att ha sex med en minderårig flicka. Det blir upprinnelsen till en av de största skandalerna i svensk polishistoria …

En av dem som utnyttjats av den numera döde mannen är den unga Ulrika. I förhör berättar hon om övergreppet hon utsatts för av en hög polischef. Han hade varit särskilt rå. Först är utredarna inte speciellt chockade, det har hänt förr att polischefer, jurister och politiker pekats ut, utan att det funnits något belägg för påståendena. Men eftersom Ulrika berättar att polischefen ifråga varit med i en artikel i Dagens Industri börjar polisen leta i gamla tidningar, bara för att få det överstökat.

Det är då polisen Jonas Trolle får en chock. Mannen på fotografiet är den före detta rektorn på polishögskolan och för detta länspolismästaren i Uppsala län, Göran Lindberg. En man som oförtrutet kämpat för jämställdhet och som arbetat mot kränkningar och sexism. En kamp som gett honom smeknamnet ”Kapten Klänning”.

Ett omfattande och hemligt spaningsarbete inleds. Vid en husrannsakan på Göran Lindbergs kontor på Polishögskolan hittar Jonas en svart bag innehållande sexleksaker som mest liknar tortyrredskap. Kontrasten mot det personliga brev från Gudrun Schyman som hänger på en anslagstavla, där hon tackar honom för hans engagemang för jämställdhet, är stor.

Tillslut, den 25 januari 2010 grips Göran Lindberg när han ska träffa en 14-årig flicka i Falun. Han döms till sex års fängelse för våldtäkt och grov våldtäkt, men friges villkorligt i januari 2014 efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff.

Efter allt han sett under utredningen vill polisen Jonas Trolle aldrig mer jobba med sexualbrott.

Läs mer

Är den här boken något för mig?

Passa-på-priser

MISSA INTE DINA PREMIEPRISER