Omslagsbild för Bränn alla mina brev av Alex Schulman
Spara {{selectedProduct.Discount}}%
Fler bilder

Bränn alla mina brev

{{selectedProduct.StandardPrice}} kr  {{selectedProduct.Price}} kr
{{selectedProduct.Price}} kr 
”Alex Schulman låter känslorna flöda in i läsaren.” DN ”Schulman tar oss väldigt nära smärtan.” SvD "en vacker och smärtsam kärlekshistoria" Sveriges Radio ”En väldigt fin roman.” SVT Babel ”Okonstlat och kärnfullt.” Expressen ”En uppslukande läsupplevelse.” MittMedia

Är den hemliga kärlekshistorien roten till familjens mörker?

Efter succén med Glöm mig, som blev Årets bok 2017, kommer Alex Schulman nu med en sann kärlekshistoria som slår all fiktion. Allt börjar när Alex hittar ett brev och kommer sin mormors gamla kärlekshistoria från 1932 på spåren. Med skicklig hand väver han samman en berättelse som överskrider både tid och rum. Det är en gripande och djupt personlig skildring av identitet, familj och hur en händelse kan skapa svallvågor som går genom generationer.

Alex Schulmans dotter gråter. Han hör ljuden från hennes rum och öppnar försiktigt dörren. Hon sitter på golvet, med ryggen vänd mot honom och torkar en fläck på mattan. Alex betraktar hennes hysteriskt svepande rörelser. ”Oj, vad har hänt?”, säger han, och hon stelnar till och tittar upp mot honom. Det är hår och snor och tårar, och där bakom två ögon. ”Förlåt pappa”, säger hon. Hon tittar ner i sina knän. ”Det var inte meningen.” Alex går fram till henne, lyfter upp henne och sätter sig med henne i sängen. ”Det är ingen fara”, säger han. Han känner henne puls dunka genom bröstkorgen. ”Förlåt, pappa”, säger hon igen, och han trasslar fram hennes ansikte, lägger det blöta håret bakom öronen och torkar ansiktet med tröjärmen. De får ögonkontakt, alldeles snabbt innan hon tittar ner igen, och det går inte att misstolka. Alex ser rakt in i sin dotters skräck. Han känner ett förvirrat obehag. Varför är hans dotter rädd för honom?

Senare samma kväll, när barnen somnat, berättar Alex vad som hänt för sin fru och ställer samma fråga till henne. Svaret han får gör honom förtvivlad. ”Du kan bli väldigt arg.” Han vänder och vrider på orden. Visst vet han att han lätt blir irriterad och reagerar starkt på motgångar, stress och missförstånd. Men han har alltid trott att det var han själv som led mest av det. Och att barnens förhållningssätt till honom bara var en sorts respekt. Men nu ser han något annat. Barnens tassande för hans ilska. Hur de ständigt läser av hans sinnesstämning, precis så som han gjorde med sin mamma. Och hon troligtvis gjorde med sin pappa. För Alexs morfar, författaren och litteraturkritikern Sven Stolpe, kunde verkligen bli arg. Alex minns plötsligt hur undergiven hans mormor var mot sin man. Hur den levnadsglada och varma Karin Stolpe kunde få något skräckslaget i blicken när Sven blev arg. Och hur han i sin tur behandlade henne som luft, eller som en ägodel. Det var som om han hatade henne. Men varför?

Mörkret faller över balkongen där Alex sitter. Han tänker på sin dotters lilla hjärta som slog så hårt genom blusen. Och han vet att den där nedärvda vreden han bär på måste få ett slut.

Det är så det börjar. Sökandet efter roten till familjens mörker. Men det är först när Alex får tag i en samling brev, ombundna med rosa sidenband, som han börjar ana vidden av vad han satt igång. Breven är skrivna mellan Karin Stolpe och författaren Olof Lagercrantz, och de berättar om en glödande kärlekshistoria. En passion som försiggår i det fördolda, med stulna kyssar bakom stängda dörrar och händer som hålls i hemlighet i mörkret. Karins och Olofs kärlek är på riktigt. Men vad händer om Sven kommer på dem ..?