Omslagsbild för I oxögat av Ida Andersen
Spara {{selectedProduct.Discount}}%
Fler bilder

I oxögat

{{selectedProduct.StandardPrice}} kr  {{selectedProduct.Price}} kr
{{selectedProduct.Price}} kr 
Inbunden 219 kr

Kärlek, tro och hopp i 1700-talets Småland!

Midsommaren 1741 korsas drängen Eskil och pigan Sissels vägar. I socknen Ekeberga, där de båda sliter på varsin gård och drömmer om ett bättre liv, blåser förändringens vindar. Här ska ett glasbruk byggas. Ett bruk som ska heta Kosta …

I slänten bligar midsommarblomstren och över Östregården dånar komministerns stämma när han avslutar sin predikan. Med ens får pigorna Sissel, och hennes syster Lovisa, sätta fart. Bänkarna ska ställas vid långborden och faten med mat ska bäras ut. Husbönder, husfruar, pigor, drängar, barn och gamla från andra gårdar slår sig ner och packar upp från medhavda korgar och knyten. Och mitt i det hela står den majade stången.

Så kommer spelemännen med fela och trumma. Sissel blir varse hur musiken får filbunken att skälva när hon ställer ner fatet. Och det är då hon ser honom. Eskil – drängen och timmermannen med de ljusblå ögonen. Blicken som är som himlen själv, oändlig och lockande.

Sissel vill inget annat än att vara nära honom. Men danserna med Eskil får henne att glömma den som står henne allra närmast: Lovisa, lillasystern hon tagit hand om sedan de båda sattes i pigtjänst som små.

Midsommarnattens händelser får stora konsekvenser och blir en grym vändpunkt för såväl Sissel och Eskil som för Lovisa. Hela deras tillvaro skakas om och svåra umbäranden väntar. Men samtidigt blåser nya vindar över den småländska bygden. Kanske kan glasbruket som ska byggas här föra någonting gott med sig för den som arbetar hårt och drömmer stort?

Ida Andersen

Ida Andersen är författare, översättare och kulturskribent. Hon har givit ut diktsamlingar, fackboken De småländska stenmurarna – ett kulturarv som belönades med Smålands akademies Linnépris samt romanen Här slutar allmän väg.

Dina premier

Falska vänner/Jane Harper

159 kr 49 kr

Till minne av en villkorslös kärlek

Jonas Gardell 159 kr 39 kr

Tapas-set med fat

349 kr 89 kr