Omslagsbild för Skuggan av en dotter av Elena Ferrante
Spara {{selectedProduct.Discount}}%
Fler bilder

Skuggan av en dotter

{{selectedProduct.StandardPrice}} kr  {{selectedProduct.Price}} kr
{{selectedProduct.Price}} kr 

”Ibland behöver man sticka från allt för att inte dö”

Älskade du också Elena Ferrantes böcker om Elena och Lila i Neapel? I så fall måste du läsa Skuggan av en dotter. Här finns samma ingredienser, men i en komprimerad form som får berättelsen att lysa: En kvinna som slits mellan längtan efter frihet och plikten att vara en god mor. En märklig docka som får en symbolisk huvudroll. Och våldet som bor även under den mest polerade yta …

Leda känner sig lätt till sinnes när hon kör mot havet. Hon är fyrtiosju år gammal, skild sedan flera år och hennes två döttrar har precis flyttat till Kanada för att bo hos sin pappa. Istället för att känna sig ensam, känner hon sig lycklig. Det är som om all oro över döttrarna plötsligt lyfts från hennes axlar och lämnat henne med en känsla av berusande frihet. Nu när terminen är slut på universitet i Florens, där hon arbetar som lärare i engelsk litteratur, har hon bestämt sig för att hyra en lägenhet vid havet och ha semester på egen hand.

Framme i den lilla byn hittar Leda en pinjeskog som leder ner till havet. Hon lägger sig på en solstol och ser hur stranden fylls av människor. Det är särskilt en familj som drar till sig hennes uppmärksamhet. En vacker ung mamma och hennes lilla dotter på tre, fyra år. De verkar ha väldigt roligt när de leker med en sliten docka, och när de badar kramas de och gnuggar näsorna mot varandra. Samtidigt finns något krävande hos dottern. Med hela sitt ansikte begär hon ständigt att få vara tillsammans med sin mamma, som om hon är rädd för att bli övergiven.

Runt mamman och hennes dotter rör sig en högljudd och stökig napolitansk familj. Leda undrar hur de hör ihop, för den unga kvinnan verkar för fin för de andra med sin slanka kropp och sitt vackra ansikte. Hon får sitt svar när en man med skarpt ansikte dyker upp. Han har maffialedarens behärskade gester och kysser den unga kvinnan med äganderätt. Det är uppenbart att han är hennes man och flickans pappa – och att han både vördas och fruktas av de andra byborna.

Men det är fler som åtrår den unga mamman. Och en dag försvinner hennes lilla dotter på stranden …