Min mormor hälsar och säger förlåt, Fredrik Backman
  • Antal sidor 447 (E-bok)
  • Förlag Bokförlaget Forum, 2013
  • Genre Svenska berättare
  • ISBN 9789137140582
  • Utg.år 2013
Min mormor hälsar och säger förlåt, Fredrik Backman

Min mormor hälsar och säger förlåt

169 kr

Förbered dig på att skratta högt, blinka bort tårar ur ögonen och förundras över att det faktiskt skrivs romaner som är enastående i ordets rätta bemärkelse. Fredrik Backman har gjort det igen! Om En man som heter Ove handlade om en grinig gammal gubbe och en liten katt, handlar Min mormor hälsar och säger förlåt om en mobbad liten tjej och en hungrig hund – bland mycket, mycket annat. Min mormor hälsar och säger förlåt får dig att minnas hur viktigt det är att våga vara sig själv – och att ta vara på dem man älskar.


Elsa är sju år gammal, och hon vet att hon är annorlunda. Folk i Elsas mammas ålder brukar säga att hon är ”väldigt mogen för sin ålder”. Det händer oftast när hon precis har rättat dem för att de uttalar ”déjà vu” fel eller inte kan skilja på ”jag” och ”mig” i slutet av en mening, så hon förstår att de egentligen menar att hon är en irri-terande liten besserwisser. Hon förstår också att det är därför hon inte har några vänner. Förutom mormor då. För mormor säger att Elsa ska skita i vad andra tycker, eftersom inga normala människor någonsin har förändrat världen eller gjort något som helst storslaget.


Mormor själv är också ganska annorlunda, eller ”pigg för sin ålder” som sjuksköterskorna kallar henne när hon återigen satt igång brandlarmet genom att röka inne på sjukhuset, kört bil utan körkort i bussfältet eller rymt och brutit sig in på ett Zoo. Som hon gjorde i natt, tillsammans med Elsa. Mamma kallar mormor för oansvarig, men Elsa vet att hon bara gjorde det för att få Elsa att glömma det där som hände i skolan i går, när några flickor tog hennes älsklingshalsduk och rev sönder den och slängde den i en toalett. Det händer ganska ofta att hon får sina saker förstörda eller blir jagad och slagen. Och då är det fint att ha en mormor som kan ersätta de dåliga minnena med bra. Även om hon måste ta i lite ibland.


Nu sitter Elsa på mormors sängkant och frågar när hon får komma hem, samtidigt som hon försöker bortse från att mormor som vanligt fuskar i Monopol. Elsa googlade ordet cancer igår, och sen var hon så arg att hon inte kunde sova på hela natten. En mormor ska inte få cancer, eller ligga på sjukhus. En mormor ska vara där hennes barnbarn är och berätta sina fantastiska historier från Miamas, fantasivärlden som mormor hittade på åt Elsa när hon var liten och mamma och pappa precis hade skilt sig. Fast mormor menar förstås att hon inte hittat på någoting alls, och att Miamas är mer verkligt än den riktiga världen där ”alla är ekonomer och dricker laktosfri mjölk och håller på”. Ibland undrar Elsa om mormors verklighetsuppfattning är lite utmanad.


Något som också är utmanande är mormors sätt att spela sällskapsspel. Men just som Elsa ska säga något om fuskandet berättar mormor att hon måste skicka ut henne på ett uppdrag. Det ska bli det största äventyret någonsin och hon måste lova att skydda sina vänner. Elsa påpekar tyst att hon inte har några vänner. Då lägger mormor sina händer på hennes kinder och säger att de kommer komma nu, bara hon utför uppdraget. Sedan tar hon fram ett skrynkligt kuvert som legat gömt under kudden och ger det till Elsa. Det innehåller ett brev och en nyckel som hon ska ge till ”honom som väntar” och säga att mormor hälsar och säger förlåt. Elsa påpekar att det faktiskt heter ”han som väntar” och sedan bråkar de lite om det tills mormor ger upp, eftersom Elsa alltid vinner, och tar fram sin gömma med kanelbullar. Och då är det ganska svårt att vara arg, trots det där med cancern.


När solen går ner kryper Elsa ihop intill mormor i den smala sjukhussängen och lyssnar till hennes andetag tills hon somnar. Hon drömmer om Miamas, att hon och mormor är där. 
Men i ett hyreshus på andra sidan staden, där Elsa och mormor egentligen bor, väcks alla av att en hund plötsligt börjar yla. Den ylar högre och mer hjärtskärande än någonting någon av dem hört förut, som om den sjunger om evigheters sorg och saknad. Den ylar i timmar, ända till gryningen. Och när morgonen letar sig in i sjukhusrummet vaknar Elsa i mormors famn. Men mormor är kvar i Miamas.Och det är då det börjar. Äventyret som ska leda Elsa till en trappuppgång fylld av fyllon, monster, kamphundar och helt vanliga kärringar. Men också till en hel armé av nya vänner – och till sanningen om en mormor olik alla andra.


Läs mer

Är den här boken något för mig?

  • Antal sidor 447 (E-bok)
  • Förlag Bokförlaget Forum, 2013
  • Genre Svenska berättare
  • ISBN 9789137140582
  • Utg.år 2013

Fler böcker av samma författare

Passa-på-priser

MISSA INTE DINA PREMIEPRISER