Twist, Klas Östergren
  • Antal sidor 382 (E-bok)
  • Förlag Natur & Kultur Digital, 2014
  • Genre Svenska berättare
  • ISBN 9789127140646
  • Utg.år 2014
Twist, Klas Östergren

Twist

169 kr

Klas Östergren slog igenom 1980 med Gentlemen, en spännande och samtidigt angelägen berättelse som nu har filmatiserats och har biopremiär i vinter. I en recension av boken skrev Horace Engdahl uppskattande att ”här bjuds den skamliga ingrediens som en gång gjorde den stora litteraturen läst: underhållning”. Succén följdes så småningom upp av Gansters 2005, och Den sista cigaretten 2009, som blev huvudbok i Månadens Bok.

Nu är det dags för Östergrens nya roman. Twist en spionhistoria som skruvar sig fram mellan årtiondena till vår egen tid. Startpunkten är en sommar på sextiotalet när Beatles "Twist and Shout” spelas – och huvudpersonen förälskar sig i en kvinna med många namn …

I en villa på okänd adress, ett ”safe house” någonstans i Sverige, hänger ett inramat fotografi av en kvinna som står på en klippa vid ett hav. Det är tydligt att hon är ute och går, klädd i en tjock stickad tröja, jeans och seglarstövlar, och vänder sig mot fotografen i farten. Under bilden sitter en mässingsskylt fästad i ramen där det står: ”Anne-Marie Backlund 1949-2010”.

Men de som kände henne vet att hon hade många namn: Anna, Annie, Anne-Marie ... Eller Ami – flickan som väckte en ung mans kärlek under en till synes oskyldig sommar i Stockholms skärgård. Hon som slängde sig ner i en hög med fiskegarn, i ett båthus som luktade tjära och tillhörde en miljonär med tvivelaktigt rykte. Hon vände ansiktet så nära att en kyss var ofrånkomlig, och sa det som han skulle behöva ett helt liv för att förstå: ”Pappa och jag är inte här. Egentligen.”

Så inleds en kärlek som förloras, och återfinns igen: i passionerade möten på olika adresser i Stockholm – och i ryska säkerhetstjänstens arkiv. Twist är en berättelse om att utnyttja och bli utnyttjad. Den handlar om pengar och information som byter händer när centrala Stockholm omvandlas, och när muren mellan öst och väst faller. Och liksom i en roman av Graham Greene eller John Le Carré handlar det om själva sveket och vad det gör med människorna. De som – ovetande eller av fri vilja – deltar i ett spel med höga insatser ...

Läs mer
  • Antal sidor 382 (E-bok)
  • Förlag Natur & Kultur Digital, 2014
  • Genre Svenska berättare
  • ISBN 9789127140646
  • Utg.år 2014

Fler böcker av samma författare

Passa-på-priser

MISSA INTE DINA PREMIEPRISER