BOKTIPS

Gå i terapi med din bokklubb!

Redaktör Helena 29 september 2021

Kan man bli klok som en bok? Och blir vi lyckligare och friskare av att läsa? Ja, det verkar faktiskt så … Redan de gamla grekerna insåg litteraturens läkande kraft, och under andra världskriget upptäckte man att de skadade soldaterna återhämtade sig snabbare om de fick läsa böcker.

Kvinna läser en bok

År 1916 myntades begreppet biblioterapi. Det betyder att man använder läsandet för att hantera livets olika problem. Böcker som terapi helt enkelt.

För oss som läser mycket känns det kanske självklart. Alla har vi nog någon gång upplevt att en viss bok har satt ord på känslor och tankar som vi gått och burit på, och fått oss att inse att vi inte är ensamma.

Men hur gör man då? Vi har bestämt oss för att prova. Det nya året till ära tänker vi välja ut en bok i månaden som vi läser med terapeutiska glasögon. Följ oss här så kanske vi tillsammans kan bli lite lyckligare, klokare och friskare – en bok i taget …

Redaktör Helena förklarar begreppet biblioterapi:

Böckerna i vår biblioterapiserie:

Det tredje ljuset

Decembers biblioterapi:

Claire Keegan är en författarnas författare och räknas till en av de absolut främsta på Irland. Hon lever sitt liv ostört på landsbygden, och när hon skriver en bok vart tionde år så är det en stor händelse. Det tredje ljuset är en modern klassiker och konstant bästsäljare på Irland och Små ting som dessa är den fristående uppföljare vi väntat på i elva år. Dessa två kortromaner fångar julens budskap om empati, hopp och tyst hjältemod i en riktigt läspärla!

Det tredje ljuset ; Små ting som dessa

Claire Keegan 269 kr 269 kr

Obscuritas

Novembers biblioterapi:

1:a delen i David Lagercrantz NYA deckarserie! Efter världssuccén med sina tre Millennium-böcker inleder David Lagercrantz nu en ny spänningsserie. Här lär vi känna den sympatiska och plågade detektiven Hans Rekke, och den skarptänkta polisen Micaela Vargas – en duo vi kommer vilja följa till vägs ände … 

Obscuritas

David Lagercrantz 249 kr 249 kr

Mannen som dog två gånger

Oktobers biblioterapi:

Richard Osman kommer äntligen tillbaka med en uppföljare om den populära Torsdagsmordklubbben och boken Mannen som dog två gånger. Skratta, gråt, förundras och gläds med det härliga gänget i Torsdagsmordklubben. En riktig härlig bok!

Mannen som dog två gånger

Richard Osman 219 kr 219 kr

Kvinnor jag tänker på om natten

Septembers biblioterapi:

Mia Kankimäkis Kvinnor jag tänker på om natten är dels en reseberättelse, dels en självbiografi blandat med hejdlös kvinnohistoria. En bok för alla som någonsin velat resa till de platser de läst om.

Kvinnor jag tänker på om natten

Mia Kankimäki 239 kr 239 kr

Kräldjursmemoarer

Augustis biblioterapi:

Silje Ulsteins debutroman Kräldjursmemoarer har älskats av läsare och kritiker. En omtalad psykologisk spänningsroman som kryper under huden på dig!

Kräldjursmemoarer

Silje Ulstein 229 kr 229 kr

Sorgen lyckan livet

Julis biblioterapi:

Meg Masons Sorgen lyckan livet är en berättelse om livet, kärleken och äktenskapet, om att förändras och börja om från början. En gripande roman skriven med ömhet, raseri, humor och stor insikt.

Sorgen, lyckan, livet

Meg Mason 239 kr 239 kr

Är mor död

Junis biblioterapi:

För alla som läste, eller ville läsa, Vigdis Hjorths hyllade skandalroman Arv och Miljö kommer nu Är mor död med samma lyskraft – men den här gången sätts ljuset på mor.

Är mor död

Vigdis Hjorth 259 kr 259 kr

Älskade barn

Majs biblioterapi:

Ashley Audrains bok Älskade barn är en riktig succé som stormade direkt in på New York Times bästsäljarlista och var nominerad till Årets Bok 2021.

Älskade barn

Ashley Audrain 199 kr 199 kr

Je m´appelle Agneta

Aprils biblioterapi:

Emma Hamberg har skrivit ett riktigt lyckopiller med sin nya Je m´appelle Agneta. En bokklubbsfavorit som var nominerad till Årets bok 2021.

Je m'appelle Agneta

Emma Hamberg 169 kr 169 kr

Klara och solen

Mars biblioterapi:

Nobelpristagaren Kazuo Ishiguros är tillbaka med sin nya roman Klara och Solen. En fantastisk bok som är väldigt lätt att älska.

Klara och solen

Kazuo Ishiguro 219 kr 219 kr

Bli snäll igen

Februaris biblioterapi:

Geir Gulliksens Bli snäll igen är en djupt mänsklig och rörande roman som sätter fingret på frågor som stannar kvar hos läsaren länge. 

Bli snäll igen

Geir Gulliksen 229 kr 229 kr

Klubben för lyckliga slut

Januaris biblioterapi:

Caroline Säfstrands nya roman Klubben för lyckliga slut bjuder på underbar feelgood med djup. Den har allt som en riktigt bra feelgood ska ha!

Klubben för lyckliga slut

Caroline Säfstrand 219 kr 219 kr

LÄS OCKSÅ:

Samtal med Julia Quinn, författaren bakom Bridgerton-serien.

Mia Kankimäki berättar om sina Nattkvinnor.

Läs Månadens boks medlemstidning.