Boktips

Tre böcker för dig som älskade Elena Ferrantes Min fantastiska väninna!

Redaktionen 30 juni 2023


Vi vet! Efter att ha slukat de fyra romanerna om väninnorna Elena och Lila i Neapel är det svårt att hitta något likvärdigt. Men misströsta inte! Den här boklistan råder bot på din läshunger efter Italien och flickors komplexa vänskapsrelationer.

imagephg1f.pngFoto: Eduardo Castaldo / HBO 

Den fördömda flickan av Beatrice Salvioni

En välartad flicka i ett litet italienskt samhälle som får upp ögonen för byns vilda och frisläppta flicka. Har vi läst om det förut? Ja! Och det är lika kittlande i den här romanen – om än på ett annat sätt. Här blir flickornas intensiva vänskap och allt farligare leker en protest mot fascismen i Italien på 1930-talet. Det är starkt, fascinerande och berörande!

Den fördömda flickan

Beatrice Salvioni 279 kr 279 kr Inbunden

Främlingar jag känner av Claudia Durastanti

En roman som nominerats till de två största italienska litteraturpriserna är såklart en succé! Trots det är detta ett guldkorn som inte alla känner till. Det är en självbiografisk berättelse som går rakt in i magen – om en ung kvinna som växer upp i en stor italiensk familj, där både mamman och pappan är missbrukare och döva (!). Fint om klass, kön och kärlek!

Främlingar jag känner

Claudia Durastanti 249 kr 249 kr Inbunden

En vänskap av Silvia Avallone

Om det finns någon roman som kan mäta sig med Ferrantes Neapelkvartett så är det tokhyllade Stål. Men eftersom vi gissar att du redan läst den så tipsar vi här om den senaste boken av samma författare. Även här handlar det om unga kvinnor, klass och Italien – och om den underbara men också smärtsamma vänskapen mellan flickor. En läspärla!

En vänskap

Silvia Avallone 259 kr 259 kr Inbunden

LÄS OCKSÅ:

Redaktionen tipsar 

Snackisar 

Kritikertopplista