Boktips

Spänning att läsa under mörka vinternätter

Redaktionen 8 december 2023

Letar du efter de mest aktuella, rysande och välskrivna deckare att läsa i vinter? Då är den här listan för dig. Här är 7 av våra bästa deckartips att läsa under vinterns mörka nätter. 

imagetqnxa.png

Foto: Shutterstock

Vinterharen av Paula Lichtarowicz

Vinterharen är en spännande berättelse om moderskap, kärlek och människans förmåga att känna hopp när det är mörkt, baserad på författarens egen släkthistoria. När polska Lena närmar sig livets slut återupplever hon starka minnen från barndomen, ett komplicerat äktenskap och drömmen om att bli läkare. När hon återvänder till byn vid andra världskrigets början, intar sovjetiska soldater området. Allt förändras för Lena över en natt. Hon och hennes familj förvisas till ett arbetsläger i Sibirien, stämplade som landsförrädare. Begravda under snön finns minnen om en förälskelse som sätter allt på spel.

Vinterharen

Paula Lichtarowicz 269 kr 269 kr Inbunden

Domarens lista av John Grisham

Lacy Stoltz har kört fast i karriären på myndigheten Florida Board on Judicial Conduct och ser ingen chans att komma vidare. En dag får hon ett oväntat samtal från en kvinna vid namn Margie. Kvinnan påstår att hennes pappa mördades för tjugo år sedan av en respekterad domare, Ross Bannick. Trots att det inte är Lacys område att hantera mordfall, dras hon in i det skrämmande fallet. Margie hävdar att domaren är en metodisk mördare som följer en namnlista och att fler har fallit offer för honom. Tillsammans med ett pålitligt team börjar Lacy undersöka och avslöja en mörk sida av den till synes klanderfria domaren. Men kan de hitta bevis utan att själva hamna på domarens dödslista?

Domarens lista

John Grisham 269 kr 269 kr Inbunden

Skinn av Sara Strömberg

Vinterstormen väcker gamla sår i Storlien. Tragedin känt som 'Slakten i Storlien' är fortfarande ett obearbetat trauma i den lilla fjällbyn vid norska gränsen. För tjugoåtta år sedan mördades en pappa och två barn i sitt hem samtidigt som mamman försvann utan ett spår. Jämtlandsposten startar en true crime-satsning, och Vera Bergström, lokalreporter, granskar det kalla fallet. Men varje ledtråd komplicerar utredningen och drar Vera djupare in i mörkret. Till slut börjar hon inse den fasansfulla sanningen om den ödesdigra natten 1995: Mördaren rörde sig på flera jaktmarker samtidigt - och är fortfarande farlig.

Skinn är den tredje fristående boken om antihjältinnan Vera Bergström, och nominerades till Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman 2023.

Skinn

Sara Strömberg 269 kr 269 kr Inbunden

Hildur av Satu Rämö

Island möter Finland i Satu Rämös nya bästsäljande deckarserie!

Hildur Rúnarsdóttir, chef för enheten för försvunna barn på Island, har en unik förmåga att känna när tragedier närmar sig. Tillsammans med Jakob Johanson, en polis från Finland, ställs de inför en mörk gåta i Västfjordarna. Efter en lavinupplevelse avslöjas att en man mördats, och de inser att det idylliska landskapet döljer mörka hemligheter. Nu måste de kämpa för att lösa gåtan innan mördaren slår till igen.

Hildur

Satu Rämö 269 kr 269 kr Inbunden

Slutet var bara början av Anders Nilsson

Johan Falk är tillbaka!

En orolig man kör genom regniga Göteborg. Greppet hårdnar, två fingrar saknas på högra handen. Nio år har gått sedan han offrade sitt liv för att rädda familjen, hans kropp hittades aldrig. Nu har skuggor från det förflutna vaknat till liv. Hans stad känns främmande när han kör över Hisingsbron och minnena från tortyr och avrättning återvänder. Trots att han egentligen inte borde vara där, måste han konfrontera den gåtfulla nya fienden och rätta till allt.

Slutet var bara början

Anders Nilsson 269 kr 269 kr Inbunden

Bortförda av E.P. Uggla

E.P. Ugglas spänningsdebut är en riktig blandvändare med överraskande vändningar. En varm julidag förändras när föräldrar till småbarn ska hämta från en sommarbaröppen förskopla finns det inga barn att hämta. Alla barnen i småbarnsgruppen är spårlöst försvunna. I en desperat jakt efter sina barn, konfronteras med sina egna mörka hemligheter som kan ha något att göra med barnerns försvinnande. Polisen står handfallen, och frågan kvarstår: kommer de hitta barnen innan det är för sent?

Bortförda

E. P. Uggla 269 kr 269 kr Inbunden

De blindas rike av Louise Penny

Kommissarie Gamache återvänder i denna efterlängtade thriller som får läsarna att hålla andan från första sidan. Ett mystiskt brev leder Gamache till en övergiven bondgård där han blir utsedd som testamentsexekutor av en okänd kvinna. Trots sina tvivelaktiga punkter i testamentet, går Gamache tillsammans med två andra exekutorer in i uppdraget. När en död kropp dyker upp, tar fallet en mörk vändning och Gamache konfronteras inte bara med det bisarra testamentet utan även med de händelser som ledde till hans avstängning sex månader tidigare.

De blindas rike

Louise Penny 299 kr 299 kr Inbunden

LÄS OCKSÅ: 

Boktips när du vill läsa länge: 7 väldigt långa böcker

Drabbande livsöden - 11 starka biografier

16 pocketböcker att ta med överallt