Inspiration

Dra på dig förklädet & baka med Kristina Ahlström!

Redaktionen 20 december 2022

Pepparkaksrullar med mandelmassapepparkaksrulle1.jpg

Det här behöver du:

300 gram pepparkaksdeg

250 gram mandelmassa

Gör så här:

  1. Kavla ut både pepparkaksdeg och mandelmassa till två plattor cirka 24 x 18 cm. Använd gärna bakplåtspapper när du kavlar.
  2. Lägg mandelmasse plattan ovanpå pepparkaksplattan och rulla ihop från kortsidan.

  3. Svep in rullen i plastfolie och låt vila i kyla 1 timme.

  4. Sätt ugnen på 175 grader

  5. Skär rullen i skivor, cirka 30 stycken. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.

  6. Grädda 8 – 10 minuter. Låt svalna

Klart!

Grunddeg till saffransbrödsaffran2.jpg

Gör gifflar, sockerhjärtan eller semlor

Till en sats deg behöver du:

150 gram rumsvarmt smör

5 dl mjölk

2 - 3 kuvert med saffran

½ tsk salt

50 gram jäst för söta degar

125 gram Kesella (10%)

1½ dl vit sirap eller strösocker

1 ägg

19 – 20 dl vetemjöl

Till fyllning:

400 gram mandelmassa

50 gram smör

2 tsk stött kardemumma

Garnering:

smält smör

strösocker

ägg till pensling

flagad sötmandel

florsocker

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degblandare

  2. Häll på kall mjölk och klicka ner det rumsvarma smöret.

  3. Kör på låg hastighet tills jästen är upplöst.

  4. Stöt saffranet med salt i en mortel.

  5. Tillsätt saffran med salt, kesella, sirap eller socker, ägg och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg minst 10 minuter i maskin.
  6. Låt degen jäsa till dubbel storlek.

  7. Till fyllningen blandar du mandelmassan med smör och kardemumma

Utbakning hjärtan

Dela degen i 4 lika stora dela och kavla ut varje del till en rektangulära plattor. Markera lätt med ett pepparkaksmått i form av ett hjärta, 8 cm och lägg lite fyllning i mitten på varje hjärta. Täck med deg och stansa ut hjärtan runt fyllningen. Ta bort överflödig deg och använd igen till nästa utkavling.
Lägg hjärtan på plåt med bakplåtspapper, jäs i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader, grädda de färdigjästa bullarna cirka 6 – 8 minuter. När de är färdiggräddade penslas de med smält smör och doppas i strösocker.

Utbakning gifflar

Dela degen i 6 lika stora delar. Kavla varje degbit till en rund kaka. Skär dem i 8 trekanter. Lägg fyllning på den bredaste delen och rulla ihop till gifflar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt med skarven nedåt och låt dem jäsa cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla gifflarna med uppvispat ägg och dekorera med flagad mandel. Grädda 6 – 8 minuter.

Utbakning semlor.

Gör så stora semlebullar du vill, 40-50 gram blir en fin minisemla. Låt dem jäsa till dubbel storlek och grädda i 225 grader. Fyll de kalla bullarna med mandelmassefyllning och vispad grädde. Pudra rikligt med florsocker över.

Gör gärna alla tre sorterna på en sats med deg, kanske det blir några lussekatter med! 😉

Baka baka liten kaka ...

Saffransgrottor med hjortronsyltgrottor.jpg

Det här behöver du till 18 stycken

1 paket saffran

½ dl strösocker

100 gram rumsvarmt smör

1½ dl vetemjöl

2 msk potatismjöl

1 tsk vaniljsocker

¾ tsk bakpulver

Fyllning:

Hjortronsylt

Småbrödsformar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Stör saffran med lite av sockret i en mortel.

  3. Rör smör med resten av sockret och saffranssockret poröst, gärna med elvisp.
  4. Blanda de båda mjölsorterna, vaniljsocker och bakpulver, rör ner det i smörblandningen.

  5. Arbeta ihop till en deg.

  6. Rulla degen till 18 kulor och lägg dem i småbrödsformar. Har du en minimuffinsplåt så är den perfekt att använda nu.

  7. Gör en grop i degkulorna och fyll dem med sylt.

  8. Grädda 12 – 15 minuter. Låt kallna, gärna på galler.

Supersnabba pepparkakor när du har ingen tid alls.
Serveras med apelsin och lingondipp.snappapeppar.jpg

Du behöver:

1 förpackning med färdig pepparkaksdeg

1 äggvita

mandelspån

Apelsindip:

250 gram créme fraiche

1 apelsin

1 dl florsocker

Frysta lingon

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader

  2. Skär pepparkaksdegen i mycket tunna skivor som du lägger på ett bakplåtspapper.

  3. Pensla med uppvispad äggvita och strö över mandelspån.

  4. Grädda i cirka 5 minuter.

  5. Vispa créme fraichen så den blir fast.

  6. Rör ner florsocker, pressad apelsinsaft och rivet skal. Vill du ha en fin orange färg kan du färga med lite karamellfärg.

  7. Strö på frysta lingon.

Dippa eller bred på dina färdiggräddade pepparkakor.

Hannas Sweet Deli

Kristina Ahlström 239 kr 239 kr