Boktips

Boktips: 7 oförglömliga romaner

Redaktionen 22 december 2023

Det finns magiska böcker som berör oss så djupt att de fäster sig på minnet och aldrig släpper. Här har vi samlat våra bästa boktips till dig som letar efter din nästa oförglömliga läsupplevelse. 

oforglomliga_huvudbild.jpg

Foto: Shutterstock

Med bergens andetag av Therese Widenfjord

NY roman för dig som älskade Där kräftorna sjunger!

Ellie, som förlorade sitt hem under en svår barndom, bor nu med sin hund i de fattiga bergen i Appalacherna, kämpande för sin överlevnad. När Nick, en fotograf, återvänder till sina rötter för att konfrontera sitt förflutna, möter han Ellie. Deras liv tar en oväntad vändning ...

Med bergens andetag är en gripande roman om naturens helande kraft och sökandet efter en plats att kalla hem. 

Med bergens andetag

Therese Widenfjord 269 kr 269 kr Inbunden

Vinterharen av Paula Lichtarowicz

Med utgångspunkt i Paula Lichtarowiczs släkthistoria berättar hon en drabbande berättelse om moderskap, kärlek och människans unika förmåga att känna hopp när det är som allra mörkast. När polska Lena närmar sig slutet av hennes liv återkommer starka minnen från hennes liv - barndomen, ett komplicerat äktenskap och drömmen om att bli läkare. Parallellt berättas om när Lena återvänder till byn där hon växte upp i andra världskrigets början när sovjetiska soldater intar byn. Allt förändras över en natt. Lena förvisas med sin familj till ett arbetsläger i Sibirien när de stämplas som landsförrädare. Men begravt under all snö är minnena om en förälskelse som ställer allt på sin spets ...

Vinterharen

Paula Lichtarowicz 269 kr 269 kr Inbunden

Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

Valérie Perrins fenomenala "lockdownroman" som toppade franska och italienska bästsäljarlistorna, och nomierades till Årets bok i Sverige lämnar ingen läsare oberörd.  Färskt vatten till blommorna är en gripande roman om Violette Toussaint, en tystlåten kyrkogårdsvaktmästare i Bourgogne. Trots att hon lever ensam sprider hon lugn och värme som gör så att byns invånare gärna träffar Violette för samtal över en kopp kaffe eller te. När en förbryllad poliskommissarie söker hennes hjälp för att uppfylla hans mors sista önskan, tar historien en oväntad vändning. Kärlek och intriger vävs samman, och Violettes stillsamma tillvaro ställs på ända.

Färskt vatten till blommorna

Valérie Perrin 259 kr 259 kr

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Delia Owens debut blev ett internationellt fenomen och fortsätter att beröra läsare från jordens alla hörn. Den berättar om Kya Clark, känd som "Träskflickan" som lever ensam vid North Carolinas kust. När en quarterback hittas död inleds en mordutredning, och de lokala byborna sprider som spridit elaka rykten om Kya misstänker genast henne. Men Kya är långt ifrån det folket tror hon är, och snart avslöjas sanningen om hennes liv. 

Där kräftorna sjunger

Delia Owens 69 kr 69 kr

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

En roman för den som vill bli uppslukad av den stora berättelsen – djupt gripande, skoningslös och oförglömlig! Berättelsen om fyra vänner och deras liv i New York spänner över flera decennier och växlar mellan mörker och ljus. Främst handlar det om Jude som överlevt en mardrömslik barndom ...

Ett litet liv

Hanya Yanagihara 229 kr 229 kr

Steglitsan av Donna Tartt

Pulitzerprisade Steglitsan av Donna Tartt, författaren bakom Dark academia klassikern Den hemliga historien, är inget minre än ett mästerverk. Handlingen kretsar kring Theo Decker som mirakulöst överlever en olycka som tar hans mammas liv. Efter att ha blivit sviken av sin pappa flyttar han in hos en väns familj och kämpar inom sig för att finna mening i det nya livet. Över åren blir han uppslukad av en liten, mystiskt fascinerande målning som påminner honom om hans mamma. Den leder honom till slut in i konstens kriminella värld.

Steglitsan

Donna Tartt 59 kr 59 kr Pocket

Kirke av Madeline Miller

Du kanske känner igen Kirke om den vackra häxan från Odyssén som förvandlade Odysseus manskap till svin. I Madeline Millers bok får hon äntligen en egen, episk äventyrsberättelse. Det är en sagolik historia för vuxna fylld med magi, förtrollning, resor och mirakel. Helt oförglömlig!

Kirke

Madeline Miller 139 kr 139 kr

LÄS OCKSÅ: 

Årets bästa böcker 2023 enligt redaktionen

Spänning för julens lediga dagar

Boktips när du vill läsa länge: 7 väldigt långa böcker