Boktips

Kulturkvinnans bästa boktips!

Redaktionen 13 september 2023

Är du också en kulturkvinna? Som gillar att gå på konstutställningar, se franska filmer och vill läsa liiite mer litterära böcker – som berör! I så fall ska du spana in den här boklistan – som är full av läspärlor!

kulturkvinna2_huvudbild.jpg
Foto: Getty

 

Rent hus av Alia Trabucco Zerán

Aj, aj, aj – vad den här romanen känns! Det är en helt uppslukande historia om en fattig kvinna som kommer till ett stort hus i Santiago för att arbeta som hembiträde. När hon blir vittne till ett samlag på köksbordet en natt börjar gränserna mellan henne och den rika familjen suddas ut. Vad döljs egentligen bakom den fina fasaden? Till slut sker katastrofen …

Rent hus

Alia Trabucco Zerán 269 kr 199 kr

Med bergens andetag av Therese Widenfjord

De dyker inte upp särskilt ofta – den här sortens stora kvalitetsromaner som berör! Så kasta dig över denna starka och fina historia om en kvinna och hennes hund som kämpar för att överleva i de fattiga bergstrakterna i Appalacherna. När deras väg korsas av en återvändande manlig fotograf, som själv bär på mörka minnen, förändras allas liv …

Med bergens andetag

Therese Widenfjord 269 kr 269 kr

Floden sjunger ditt namn av Eleanor Shearer

Bara ett hjärta gjort av sten skulle inte blir berört av den här romanen! Här följer vi en slavinna som flyr från plantagen hon levt hela sitt liv på för att försöka hitta barnen som tagits ifrån henne. Hon ger sig ut på en farofylld resa över ön – och över havet. En gripande, spännande, lärorik och vacker berättelse från Karibiens brutala historia.

Floden sjunger ditt namn

Eleanor Shearer 279 kr 279 kr

Vinterharen av Paula Lichtarowicz

Varning för hjärtekrossare! Den här historien om en kvinna som blir deporterad till Sibirien tillsammans med sin lilla dotter i början av andra världskriget går rakt in i hjärtat. Det är en berättelse om mod, överlevnad, omänskliga umbäranden – men också den största kärleken. Så vackert och äkta skriven att den placerar sig bland de främsta läsupplevelserna någonsin!

Vinterharen

Paula Lichtarowicz 269 kr 199 kr

Femton år av Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorths nya kritikerhyllade roman om barndomens sista sommar är, som Sydsvenskan skriver i sin recension, "en stor roman i det lilla formatet”. Här får vi följa unga Paula som ser alltmer klarögt på sin religiösa familjs förljugenhet. Hon vill vara sann och nå äkta gemenskap – men innebär det att hon måste bryta med familjen? Starkt om att till slut våga gå sin egen väg!

Femton år : den revolutionära våren

Vigdis Hjorth 289 kr 289 kr

De ovärdiga av Roy Jacobsen

Trots att han har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris och vunnit svenska Ivar Lo-priset är Roy Jacobsen relativt okänd för svenska läsare. Det kommer ändras nu! Hans nya roman, De ovärdiga, är en brutal och samtidigt varm och underhållande berättelse om fattiga barn i Oslo under den tyska ockupationen. Stor litteratur som berör!

De ovärdiga

Roy Jacobsen 289 kr 289 kr

Tre av Valérie Perrin

Älskade du också Färskt vatten till blommorna? I så fall vill du såklart läsa Valérie Perrins nya bok. Den är inte lika sorglig (mitt hjärta tackar för det) men är skriven med samma finess och har dessutom ett olöst mysterium i mitten. Följ med till en fransk stad där två pojkar och en flicka skapar ett oskiljaktigt band. Många år senare hittas en kropp i sjön där de brukade bada ... 

Tre

Valérie Perrin 269 kr 269 kr

Maud Martha av Gwendolyn Brooks

Den här upphittade romanpärlan skrevs av en Pulitzerpristagare på 50-talet, hamnade i skuggan av manliga författare och glömdes bort. Tills nu! Maud Martha är ett enastående porträtt av en flicka som växer upp i tjugotalets Chicago. Hon förälskar sig, gifter sig och får en dotter. Ett vanligt liv – men skrivet på ett sätt som lyfter fram vardagens magi och tragedi på ett lysande sätt.

Maud Martha

Gwendolyn Brooks 279 kr 279 kr

Genom blå hagar av Claire Keegan

Vilken pärla! Efter att ha stulit våra läsarhjärtan med Det tredje ljuset, som också blev film med titeln Den tysta flickan, är Claire Keegan tillbaka med en bok full av berättelser som berör. Här finns kvinnan i ett ensligt hus som får en objuden gäst, dottern som flyr från sitt hem och prästen som döljer en hemlighet under en vigsel … Det är starkt och fullkomligt briljant!

Genom blå hagar

Claire Keegan 279 kr 279 kr

Studie i mänskligt beteende av Lena Andersson

Lena Andersson tar verkligen livet, kärleken och vänskapen på allvar! Ingen kan som hon skildra det där som skaver i våra livslögner. I den här fina novellsamlingen möter vi en försmådd älskarinna, en medelålders oskuld, en otrevlig världsförbättrare och många fler – alla lika levande! Kanske känner du någon av dem? Det är hjärtskärande mänskligt, väldigt tänkvärt och oväntat roligt!

Studie i mänskligt beteende

Lena Andersson 299 kr 299 kr

Systrarna av Jonas Hassen Khemiri

Japp, han är tillbaka! Och det med en riktigt maffig och samtidigt lättläst roman om tre vilda systrar vars liv flätas samman med författarens namne. Är det som sägs om systrarna och deras mamma i de höga klackarna sant? Och vilar det en förbannelse över dem? Läsaren får följa unge Jonas och hans sökande efter svar i en episk familjeberättelse.

Systrarna

Jonas Hassen Khemiri 299 kr 299 kr

Barnvakten av Joyce Carol Oates

Ingen skriver som Joyce Carol Oates! Och med den här hyllade romanen om farlig kärlek i en farlig tid överträffar hon sig själv. Som i en febrig mardröm får vi följa överklassmamman Hannah som inleder en passionerad kärlekshistoria med en okänd man – samtidigt som en seriemördare härjar i 70-talets Detroit … Det är vackert, oroande, hemskt och oemotståndligt!

Barnvakten

Joyce Carol Oates 269 kr 199 kr

Om uträkning av omfång av Solvej Balle

Solvej (med det lustiga efternamnet) är på allas läppar av en enda anledning: hon har skapat litteraturmagi med sin första bok i en planerad septologi. Här möter vi medelålders Tara som reser till Paris och vaknar upp till samma dag om och om igen … Konceptet har använts förut, men det här är något helt annat än ”måndag hela veckan”. Detta är finstämt och beroendeframkallande!

Om uträkning av omfång 1

Solvej Balle 269 kr 269 kr

Över gränsen av Louise Kennedy

Missa inte den här fantastiska boken som är utsedd till Årets bästa irländska roman! Kärlekshistorien mellan den katolska småskolelärarinnan Cushla och försvarsadvokaten Michael, som är protestant och gift, kallas ”våldsamt vacker” av Sunday Times. För som vi alla vet är det förbjudna alltid som mest lockande! Följ med över gränsen …

Över gränsen

Louise Kennedy 279 kr 279 kr

Skymning 41 Kjell Westö

Såg du Kjell Westö i SVT:s litteraturprogram Babel? I så fall blev du säkert sugen på att läsa hans nya roman! Här får vi följa skådespelerskan Molly som längtar efter sin älskade Henry som befinner sig i fält under Vinterkriget. Förbered dig på sträckläsning – för Westö är något så ovanligt som en litterär författare som skriver bladvändare!

Läs även vår intervju med Kjell Westö här.

Skymning 41

Kjell Westö 269 kr 269 kr

Elden av Daniela Krien

Tyska Daniela Krien slog igenom för en svensk publik med fina Kärlek i fem akter. Nu är hon tillbaka med en ny roman som letar sig in under huden. Den här gången får vi följa ett gift par som tillbringar sommaren i ett hus på landet – helt utlämnade till varandra. Här finns svek, längtan och hemligheter i en finstämd historia om kärlek som kanske, eller kanske inte, har rostat ... Läsgodis med guldkant!

Elden

Daniela Krien 269 kr 269 kr

Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

Ta en nypa charmig fransk film, hjärtevärmande romaner à la Anna Gavalda och tidernas största gråtfest (näsdukar rekommenderas!) – så har du den här fantastiska romanen om kyrkogårdsvaktmästaren Violette och hennes mysterium. Inte undra på att boken är en bästsäljare i Frankrike, en internationell hitt och den mest tipsade bland bokvänner. Tag och läs!

Färskt vatten till blommorna

Valérie Perrin 259 kr 259 kr

Andromeda av Therese Bohman

Å, så ljuvligt! En bok som utspelar sig i förlagsvärlden och handlar om omöjlig kärlek mellan två lågmälda och idealistiska bokälskare – det kan inte bli bättre! Trevande vackert och nostalgiskt sorgligt om den där sanna kärleken som aldrig får blomma ut. Allt i ett blått skymningsljus över Stockholms gator och de sista gyllene solstrålarna på en sommarfest. Nostalgi de luxe!

Andromeda

Therese Bohman 259 kr 259 kr

Natten av Sara Gordan

Vinnaren av såväl Tidningen Vi:s, som Svenska Dagbladets, litteraturpris är såklart strålande! På ett hypnotiskt vackert språk förs vi in i nattens mörker, i sökandet efter en destruktiv dotter. Romanen bygger på författarens egna erfarenheter, och det märkt i dess närvaro och nerv. Detta är en berättelse om den största kärleken – till ett barn – och den flodvåg av oro och skuld som följer med.

Natten

Sara Gordan 239 kr 239 kr

LÄS OCKSÅ:

Biblioterapi

Faktafrossa

16 pocketböcker att ta med överallt