"Kärlek, svek och oförsonligt hat"
Äntligen - tio år efter Stieg Larsson gav ut Män som hatar kvinnor är det dags för fjärde delen i den världsberömda Millennium-serien - Det som inte dödar oss. Vi passade på att ställa några frågor till författaren David Lagercrantz.
Vi är många som har längtat efter att träffa Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander. Vilka nya karaktärer får vi stifta bekantskap med?
Vi har Gabriella Grane, en skarp överklasstjej som slåss på mot gubbväldet på Säpo, och så Frans Balder, en excentrisk professor i datavetenskap som utan att ha varit minsta intresserad av barn plötsligt fått en autistisk son på halsen.
Vi har Andrei Zander, ny medarbetare på tidningen Millennium, som drömmer lika mycket om den stora kärlek som om det stora scoopet.
Vi har Ed Needham, en tuffing. En gång var han en gängkrigare från Boston. Nu är han högsta säkerhetschef på NSA i Maryland. ”Ingen jävel ska få hacka mina system”, brukar han säga.
Varför valde du titeln Det som inte dödar oss?
”Det som inte dödar oss, gör oss starkare” säger Nietzsche och det är något som väldigt sant för Lisbeth Salander. Världen försökte knäcka henne. Men hennes styrka bara växte.
I min bok finns flera spegelgestalter till henne – personer som vägrade bryta samman under svåra tider, och nu slår tillbaka.
Vilka anser du är bokens styrkor och vad är du mest nöjd med?
Intrigen. Jag tror att den har en del oväntade vändningar som kommer att förvåna. Men ni får bedöma själva.
Du har skrivit Det som inte dödar oss under stort hemlighetsmakeri och få har fått läsa boken innan släppdatum. Hur skulle du beskriva Det som inte dödar oss?
Kanske som en thriller om kärlek, svek och oförsonligt hat, men också som en bok om det nya övervakningssamhället där inte bara enskilda outlaws hackar våra datorer utan också de stora spionorganisationerna.
Romanen beskriver en värld där en motkraft som Lisbeth Salander behövs mer än någonsin.
Vilken har varit den största utmaningen med projektet?
Stieg Larsson var en mästare på att skapa komplexa, fascinerade berättelser med ett moraliskt patos och att leva upp till det har krävt att jag dag och natt tänkt på storyn.
Vilken karaktär är din favorit i Det som inte dödar oss? Varför? Och vem identifierar du dig med?
Jag identifierar mig mycket med Mikael Blomkvist, även om jag dessvärre aldrig var en lika duktig journalist. (Vem är det å andra sidan?) Men Lisbeth Salander är min favorit. Hon är just ett sådant udda geni som alltid fascinerat mig, och som hela mitt författarskap handlat om.
Blir det fler böcker Millennium-serien?
Det vet jag inte. Personligen sitter jag i den ytterst priviligierade situationen att jag har fått många fantastiska bokidéer att välja mellan.
Din största succé hittills är Jag är Zlatan. Finns det något läsaren kommer att känna igen från Jag är Zlatan?
Tempot, tror jag. I och med Zlatanboken höjde jag farten i min prosa. Och kanske även något av psykologin. Zlatan var också en person som vägrar att låta sig knäckas av tuffa omständigheter. Han blev bara starkare. Precis som Lisbeth var han en underdog som slog tillbaka.