Aktuellt

Bokcirkel - Tid för samtal

Redaktionen 20 november 2022

Bokcirklar har funnits i åratal och det är ingen svår gåta till varför det fortfarande är populärt. Förutom att dela kunskap med andra så ingår du i en gemenskap, ett rum där du kan disskutera fritt om litteratur och självklart en del annat också. Här presenterar vi allt du behöver veta om bokcirklar och tips på läsning.

bokcirkelbild.jpg

Så fungerar en bokcirkel
En grupp människor läser samma bok för att sedan träffas och prata om boken. En bok väljs ut och sedan diskuteras handlingen, det kan vara ett kapitel i taget eller hela boken på en gång. Ofta handlar diskusionen om bokens karaktärer och handling och genom samtalet skapas en djupare förståelse för boken, dess karaktärer och historia. Genom att läsa samma bok tillsammans med andra blir upplevelsen starkare och mer intensiv, samtidigt bidrar till en personlig utveckling på många olika sätt.

Hur börjar jag, var kan jag hitta andra som vill vara med? 
En bokcirkel startar ofta genom att en person frågar runt i sin omgivning, släkt, arbete och vänner om intresse finns? Det finns en trygghet i att vara i en grupp med människor du känner som du kan prata öppet med. Men visst kan det kan också vara spännande att blanda, eller skapa en helt ny grupp. Tänk vilka samtal du kan ha med personer i olika åldrar, intressen & arbeten. Det finns olika sätt att sätta ihop en grupp med okända, som exempel kan du lägga ut en fråga på sociala medier, säta upp en lapp i din lokala mataffär eller ansra intressanta forum. Försök att hålla antalet deltagare mellan 4-10 personer då detta ger bästa förutsättningarna för en bra diskussion.

Hur länge och hur ofta?
Vi rekommenderar att man avsätter ett par timmar så att boken kan disskuteras i lugn och ro. Vanligt är att ses ungefär en gång i månaden.

Regler 
Det finns inga skrivna regler för en bokcirkel men vi tipsar om att ni ändå pratar ihop er i grupen så att ni försäkrar er om att ni vill samma sak med bokcirkeln. Ofta brukar deltagarna få välja bok en gång var sen börjar det om.

Hur kan jag hitta bra böcker?
Ja du har kommit helt rätt. Vi på Månadens bok har erfana och hängivna redaktörer som läser mängder med böcker varje månad. Här kan du se redaktörernas bästa boktips. Vi har också en sida med boktips för bokcirkeln som du hittar här. Du kan också kolla in listan längre ner på den här sidan.

Ta ut svängarna!
Det finns så mycket fler sätt att prata om en bok än att sitta i en cirkel och prata, tänk steget längre. Tänk dig att du promenerar och pratar om boken på samma gator där boken utspelar sig. Att ni pratar och äter på den restaurangen huvudpersonen har som favorit? Fantasin är oändlig ...

Samtalet
Inled med kort runda där alla får komma till tals och säga ett par meningar om boken. Sen är samtalet  förhoppningsvis igång. Det finns mängder av informatin på nätet som förklarar bokcirklar och tips på hur samtalet ska gå till och förslag på frågor, lycka till!

Färskt vatten till blommorna

Valérie Perrin 259 kr 259 kr

Memorial

Bryan Washington 229 kr 229 kr Inbunden

Där kräftorna sjunger

Delia Owens 69 kr 69 kr

Värma händer

Katarina Widholm 269 kr 269 kr

Räkna hjärtslag

Katarina Widholm 209 kr 209 kr

Sinnenas tid

Annie Ernaux 269 kr 269 kr Inbunden

LÄS OCKSÅ:

Författarporträtt av våra mest älskade författare.

Historiska romaner.

Alla våra boktips.