I närbild: Mons Kallentoft

Mons Kallentoft flög från sitt hem på Mallorca till Stockholm för att signera sin bok till 100 lyckliga medlemmar i Månadens Bok. Vi passade då på att ställa några snabba frågor till honom. 

Vad var det som fick dig att skriva Jordstorm?
Jag ville skriva en riktigt spännande bok om Malin denna gång. En thriller med en tickande klocka. En verklig blad-vändare. Jag ville också hitta en lite annan ton i böckerna. Och så ville jag naturligtvis fortsätta berätta historien om Malin Fors liv.


Mördaren bär på en stor ilska över vårt samhälle. Är du också arg?
Jag är inte arg. Men polariseringen i vårt svenska samhälle är hopplöst tröttsam. Alla bara skriker, ingen lyssnar.

Hur tänker du dig dina läsare?
Människor som tycker om spänning med kvalitet. Intelligenta, inkännande människor i alla åldrar.

Skräcken hos flickan som begravs levande i boken känns verklig. Gjorde du några efterforskningar för att kunna beskriva hur det är att vara instängd i en nedgrävd kista i skogen?
Nej, gud bevars. Jag använde som alltid min medkänsla och la an författarblicken på världen. Hur möter vi människor världen? Med våra sinnen och vårt medvetande?

Efter Vattenänglar, Vindsjälar och Jordstorm antar jag att det kommer en bok till – om eld- i serien. Är det slut sen eller har du planer på fler böcker om Malin Fors?
Det ska bli fler böcker. Efter elden fyra till om allt vill sig väl. Jag är långt ifrån färdig med Malin Fors. Och nu skriver jag ju även om Zack med Markus Lutteman, så författarlivet är toppen.

Saker du kanske inte visste om Mons Kallentoft

  • Mons Kallentoft är född 1968 och uppvuxen i Ljungsbro utanför Linköping, men bor numera på Mallorca.
  • Kallentoft debuterade år 2000 med thrillern Pesetas, som vann Katapultpriset. Sedan dess har han ständigt hyllats för sin stil och sitt språk, och hans böcker passar deckarläsaren som gillar spänning av hög kvalitet.
  • Med sina böcker om kriminalinspektör Malin Fors har Kallentoft satt Linköping på deckarkartan. Första boken i serien hette Midvinterblod och kom ut 2007. Sedan dess har det hunnit bli åtta böcker om den fascinerande hjältinnan.
  • Mons Kallentoft har ett stort matintresse och har gett ut en internationellt uppmärksammad reportagebok om mat, mord och myter som heter Food noir (2014). Han har även utkommit med en gastronomisk självbiografi som heter Food Junkie. Livet maten döden (2013).
  • Parallellt med deckarna om Malin Fors skriver Kallentoft den så kallade Herkulesserien, tillsammans med Markus Lutteman. Serien är fritt baserad på myten om Herkules tolv stordåd. Första delen, Zack, kom ut i juni 2014 och presenterades i julinumret av Månadens Bok.