Aktuellt

Röstningen på Årets Bok 2022 är avslutad

Redaktionen 18 september 2022

Stort tack till alla som engagerat sig och röstat på sin favorit bland de 12 nominerade böckerna! Röstningen är sedan den 18 september avslutad. Vinnarna kommer tillkännages och belönas på prisutdelningen den 13 oktober. 

Nominerade till Årets Bok 2022

Sly av Sara Strömberg 

Psykologisk spänning med en anti-hjältinna att älska!  

När en kvinna hittas mrdad vid Åreskutan blir den före detta journalisten Vera besatt av att ta reda på vem som dödat henne och varför. Ju närmare sanningen hon kommer, desto farligare blir det … En mångbottnad och skickligt berättad deckare som med en egen ton tar oss med till Norrlands glesbygd.

Sly

Sara Strömberg 179 kr 179 kr Inbunden

Sångfåglar av Christy Lefteri 

En roman som berör på djupet och öppnar nya världar! 

Nisha har tvingats lämna sitt barn på Sri Lanka för att arbeta som barnflicka på Cypern. En natt försvinner hon spårlöst. Hennes arbetsgivare Petra söker efter henne och dras in i en värld fylld av hemligheter. Hjärtskärande, finstämt och drabbande om kärlek och sorg, förluster och saknad.

Sångfåglar

Christy Lefteri 179 kr 179 kr Inbunden

 När vargarna kom av Charlotte McConaghy 

Pulshöjande bladvändare som väcker starka känslor! 

Tillsammans med sin traumatiserade tvillingsyster kommer Inti till de skotska högländerna för att återinföra en flock vargar. En mörk natt hittas en man död och Inti fattar ett ödesdigert beslut ... En känsloladdad roman som har allt: vild spänning, stark passion och nattsvarta hemligheter.

När vargarna kom

Charlotte McConaghy 179 kr 179 kr Inbunden

Räkna hjärtslag av Katarina Widholm 

En gripande kärlekshistoria i en dramatisk tid. 

1937 blir 17-åriga Betty hembiträde hos en doktorsfamilj i Stockholm. Hon får slita hårt, men genom kärleken till böcker lär hon känna en judisk universitetslektor och inleder en omöjlig kärleksrelation. Med värme, berättarglädje och massor av tidsfärg levandegörs en ung kvinnas väg ut i livet.

Räkna hjärtslag

Katarina Widholm 179 kr 179 kr Inbunden

Sista sommaren av Eleonore Holmgren 

Charmig feelgood med djup och hjärta!  

86-åriga Britta åker i hemlighet till sommarhuset på Lindö där hon enligt barn och barnbarn inte får vistas ensam. Vad hon inte vet är att en ung man på flykt undan ett kriminellt gäng tagit skydd i hennes hus ... Vilken hjärteknipare! Här knyts oväntade vänskapsband mellan älskansvärda karaktärer.

Sista sommaren

Eleonore Holmgren 179 kr 179 kr Inbunden

Sarek av Ulf Kvensler 

Magnetisk spänning i mästarklass! 

Två par ger sig ut på fjällvandring i Sarek. Men hur väl känner de varandra egentligen? Det som börjar som ett spännande äventyr förvandlas snart till en mardröm. Oväntade och smarta twister, filmiskt driv och krypande psykologisk spänning. Ruggigt bra läs-ös i hisnande vacker och livsfarlig natur!

Sarek

Ulf Kvensler 179 kr 179 kr Inbunden

Allt vi inte sa av Sara Osman 

Träffsäkert, skarpt och underhållande samtidsdrama! 

Vi får följa tre unga kvinnor i Stockholm. På den glammiga ytan är allt bra. Där under pågår något helt annat. Vän blir fiende och midsommarhelgen slutar i tragedi ... Med ett briljant språk skildras tillvarons orättvisor och dramatiken ökar för varje kapitel. Nervig, smart och rapp sträckläsning! 

Allt vi inte sa

Sara Osman 179 kr 179 kr Inbunden

Dit du går, följer jag av Lina Nordquist 

Urstark historisk roman som får hjärtat att brista! 

Vid sekelskiftet 1900 flyr en liten familj till ett ödetorp i Hälsingeskogarna. I stugan ryms stor kärlek men också sorg och hemska hemligheter som får följder ända in i nutid … En drabbande läsupplevelse med en hjärtskärande gåta, skriven på ett språk som ger rysningar av välbehag.

Dit du går, följer jag

Lina Nordquist 179 kr 179 kr Inbunden

I dina händer av Malin Persson Giolito 

Skrämmande aktuell och skarpladdad samtidsroman.  

En 14-åring blir skjuten på en lekplats. Allt tyder på att hans bästa vän höll i vapnet. Mordet påverkar alla i förorten på olika sätt. Med engagemang och fingertoppskänsla skildras de som inte brukar komma till tals – mammorna, butiksägaren, polisen. Omskakande läsning som upprör och berör!

I dina händer

Malin Persson Giolito 179 kr 179 kr

Äpplet faller inte av Liane Moriarty 

Underhållande familjethriller som roar och oroar! 

En förtvivlad ung kvinna bultar på Stan och Joys dörr. De tar henne under sina vingar, men snart undrar deras vuxna barn varför en främling flyttat in. Vem är hon? Ett år senare är Joy försvunnen ... Ett krypande drama med pricksäkert skildrade karaktärer och en mörk hemlighet som mullrar i bakgrunden.

Äpplet faller inte

Liane Moriarty 179 kr 179 kr Inbunden

Skilsmässan av Moa Herngren 

Tänkvärd relationsroman där sidorna vänder sig själva! 

Som en blixt från en klar himmel säger Beas man Niklas att han vill skiljas. Bit för bit får vi följa händelseförloppet ur bådas perspektiv när allt rasar samman. Nyanserat, mänskligt och medryckande om en kärleksrelations alla fallgropar. Läsaren sugs in direkt och igenkänningsfaktorn är hög!

Skilsmässan

Moa Herngren 179 kr 179 kr Inbunden

Vattnets sötma 

Fängslande och hoppingivande historisk roman! 

1865, strax efter det amerikanska inbördeskriget, sörjer paret Walker sin son och tar sig an två frigivna slavar. Det väcker ilska och får staden att delas i två läger. En lika storslagen som oförglömlig roman om förbjuden kärlek och medmänsklighet under skrämman­de omständigheter.

Vattnets sötma

Nathan Harris 179 kr 179 kr Inbunden

Rösta på de nomierade böckerna här!

Härliga nyheter!

Nytt för i år är att vi har beslutat att prispengarna på 30 000 kr kommer skänkas till välgörande ändamål. Vinnaren av Årets Bok 2022 får välja var pengarna ska skänkas, bland ett antal utvalda organisationer, projekt och initiativ som alla har någon form av koppling till böcker och läsning. 

Var tycker du pengarna skulle göra störst nytta (kom ihåg att det ska vara på temat böcker och läsning)? Skicka in ditt förslag i formuläret nedan så tar vi med det i våra diskussioner.

Jag har ett förslag på var pengarna kan skänkas!

Och du, följ oss på instagram @aretsbok så håller du koll på alla nyheter kring Årets Bok ända fram till prisutdelningen på i oktober.