”Jag vill vara mitt i de stora känslorna”

Vad är det för kärlekshistoria du kommer på spåren i Bränn alla mina brev?

Historien börjar med ett helt annat uppdrag. Jag börjar forska i min morfar, författaren Sven Stolpe, och upptäcker att han återkommande skriver om en händelse 1932 där ”livet slocknar”. Om och om igen, i olika böcker, beskriver han denna händelse som sitt livs trauma. Han skriver aldrig vad som hände, bara att han blev ”utsatt för ett sexuellt attentat”. Jag blir nyfiken och fortsätter att leta, söker bland de 7000 brev som finns sparade av morfars korrespondens. Överallt i breven hittar jag referenser till en person med initialerna OL, som har förstört hans liv. Jag börjar ana att denne OL är Olof Lagercrantz, den man som var Stolpes ärkefiende genom alla år. Långsamt nystar jag upp historien, och det visar sig att Stolpes hat kom sig av att Olof sommaren 1932 hade en affär med min mormor, Karin Stolpe. När jag sedan får kärleksbreven dem emellan i min hand, breven som skrevs dem emellan sommaren 1932, så kan jag berätta deras historia. 

Vad står det i breven som du hittar 2018? 

Genom dem kan jag följa vad som händer. Det börjar som en hemlig affär, där de smyger omkring och kysser varandra i skuggiga gränder. Och det är väldigt fint och vackert. Men sen vänder det. Sven Stolpe är dem på spåren och det blir mycket brutalt, alltsammans. 

Boken rymmer tre olika tidsperspektiv - ett nutida, ett från 1932 och ett från 1988. Vad händer 1988?

Där beskriver jag en helg där jag som 12-åring åker till min mormor och morfars hus i Filipstad. Det visste jag inte då, men det visar sig att de omtumlande händelserna som ägde rum den helgen har mycket att göra både med breven och med mormors relation med Olof Lagercrantz. 

Hur har den här hemligheten påverkat din släkt och familj? 

I släkten pratade vi aldrig om Olof Lagercrantz. Vi var förbjudna att nämna hans namn när vi besökte Sven och Karin. Men det var ju bara obegripligt, för ingen av oss visste varför. Det är först nu, när sanningen kommit fram, som det är något att förhålla sig till. Men det är också nu som jag först förstår vidden av otrohetsaffären. Den utgjorde startskottet för ett hat hos min morfar som förgiftade alla hans barn och i förlängningen också barnbarnen. Historien är släktens öppna sår. 

Vad är det för mörker som finns i din släkt?

Här finns ett hat, mot varandra och mot världen. Morfar hade fyra barn - jag tror aldrig jag sett dem i samma rum. Alltid bråkade någon med någon. Stora uppgörelser, vilda utbrott, oförsonliga ord som ven i luften. Min barndom präglades av att jag levde i en släkt där alla hatade alla, hela tiden. Detta mörker kommer från Sven Stolpe, som var "den första röraren", eller hur man ska säga. 

Hur ser du på din mormor idag? Och på din morfar?

Jag har under den här forskningen försökt att hitta försonande drag hos morfar, jag har velat förstå honom. Men ju mer jag läst, desto mer främmande blir han för mig. Det är först i slutet, när jag får sista pusselbiten, som jag för första gången förstår honom och var han kommer ifrån. Mormor ser jag på med någon form av sorg. Hon levde i hela sitt liv med en man som hatade henne i grunden. Vad gör det med en människa?

Är du själv en romantiker? 

Ja, jag har lätt att ta till lipen för stora rörelser. Det andra tycker är slibbigt tycker jag oftast är fantastiskt. Jag vill vara mitt i de stora känslorna. 

 

Topplista