Amanda Hellberg: "...det finns ljus i mörkret."

Amanda Hellberg skrivit flera hyllade romaner, noveller och barn- och ungdomsböcker och är även verksam som konstnär och illustratör. ”Jul i krinolin” är Amanda Hellbergs första romancebok – en härlig historisk smällkaramell.

För de som inte känner dig sedan tidigare. Vem är du?
Jag är författare sedan elva år tillbaka och har givit ut elva böcker. Jag växte upp i den lilla byn Varnhem i Västergötland och bor nu i Oxford i England där jag stannade kvar efter mastersexamen i litteraturvetenskap. Jag debuterade med en litterär skräckroman som nominerades till Borås tidnings debutantpris, och det gotiska löper som en röd tråd genom det mesta jag gör. Jag är också konstnär och illustratör.

Berätta om nya boken Jul i Krinolin?
Det är en historisk roman som utspelar sig i ett vintrigt Sverige år 1870. Den fattiga Lovisa Lind har överlevt nödåren och bestämt sig för att utvandra till Amerika, men först ska hon hjälpa till på en vinterbal på baron von Drevers avlägsna gods. Han omges av dunkla rykten men får hennes frusna hjärta att tina trots att ett förhållande vore otänkbart. Ändå dras Lovisa in i en storm av omöjlig förälskelse och alltmer mystiska händelser. Geografiskt och själsligt ligger berättelsen inte så långt från Kristinas och Karl-Oskars Småland, och inte heller så långt från Gösta Berlings Värmland. En läsare sa att han kom att tänka på Fanny och Alexander, det var glädjande eftersom jag inspireras mycket av film. Jul i krinolin är en underhållande roman med djup, och en hyllning till författarna jag älskar inom den klassiska romantiska traditionen, som Selma Lagerlöf och Charlotte Brontë.  

Du har tidigare skrivit skräck, romaner, noveller, barn- och ungdomsböcker och nu blev det en romance med Jul i Krinolin. Hur kommer det sig att det blev just romance nu?
Jag skyller på min författarkollega Simona Ahrnstedt som puffat mig i den här riktningen ett tag. Hon gillade hur jag skrev om relationer i mina spänningsromaner och har lärt mig en hel del om genren. Att flytta fokus från mord och brottsutredningar till de spänningar som omger historiska händelser och mänskliga relationer har varit minst lika nervkittlande som att skriva mer hårdkokt skönlitteratur!

Vad skulle du säga är de gemensamma nämnarna i alla dina böcker?
Inre och yttre hemsökelser är kärnan i mitt författarskap. Och hopp, att det finns ljus i mörkret.

Är du sugen på att skriva i någon ytterligare genre? Kommer vi få läsa en deckare signerad Amanda Hellberg snart? 😊
Det korta svaret är ja! Fast kanske inte så snart, och inte en renodlad deckare. Mina tidigare spänningsromaner om Maja Grå är besläktade med deckare och jag gillar spänning. Om det inte finns stråk av svärta och puls i ett verk så är jag helt enkelt inte intresserad, inte av att läsa det och inte heller av att skriva det. 

Att Jul i Krinolin sprakar av julstämning är inte svårt att räkna ut. Hur ser din relation till julen ut?
Min kärlek till julen har ibland falnat på grund av stress och mindre roliga faktorer som hör livet till. Men numera har jag blivit bättre på att ta vara på själva upptakten och komma i stämning under hela december, gärna med bra böcker och något påkostat kostymdrama. Jag är gift med en judisk brittisk man som aldrig hade firat jul innan vi träffades och jag älskar hur vi blandar våra olika traditioner. Han är fascinerad av julbocken och dess ursprung, och har skaffat en jättefin halmbock från Skansen-butiken som ingen annan får peta på.

Hur kommer du fira julen i år?
Eftersom Jul i krinolin har så oerhört vackert omslag (formgivare: Anna Henriksson) så ska jag ordna en liten minibok av den att hänga i julgranen. Jag gör pepparkakor och köttbullar på svenskt vis, och så har jag börjat anamma den anglosaxiska traditionen med helstekt kalkon. Såsen blir fantastisk! Musiken är också betydelsefull, allt ifrån The Chanukah Song med Adam Sandler till engelska carols (barnen Felix, 11 och Greta, 9 sjunger i kör). Allra viktigast är Bosse Larssons julskiva som min pappa brukade spela när vi klädde granen i mitt barndomshem. Den framkallar fina minnen och känslor.

Slutligen, vilken eller vilka böcker tycker du att man ska ge bort i julklapp i år?Julgodis av Lena Söderström för att hela boken är en utsökt pralin, och Jag vill sätta världen i rörelse av Anna-Karin Palm för att den är allt.

Tack, Amanda!

Årets Bok