Christoffer Holst: "Jag skriver helt och hållet av lust."


Christoffer Holst, född 1990 och boende i Stockholm, har många strängar på sin lyra. Han är både författare, förläggare och sommelier. Inför släppet av hans nya feelgood-roman Solsken och Parmesan fick vi en pratstund med honom.

Berätta om nya boken - Solsken och Parmesan! 
Det här är en romantisk komedi som främst handlar om två människor: Hilda, som känner att livet har stagnerat. Hon jobbar som förskolekock men drömmer om att fly Norrtälje, där hon bott i hela sitt liv, och pröva sina vingar. Och så Rasmus, som tillbringar dagarna på sin systers soffa efter en personlig kris. Båda bestämmer sig för att börja om på en matlagningsresa till Toscana. Men när de kommer till Arlanda och möter den smått neurotiska reseledaren Paula får de höra att pensionatet i Italien har brunnit ner. Så resan går i stället till Öregrund, en idyllisk liten stad vid Roslagens kust. Under några sommardagar briserar hemligheter och romanser under den varma sommarhimlen …

Hur fick du idén och inspirationen till boken? 
Idén föddes faktiskt i Öregrund, när jag bodde på pensionatet Floras Trädgård, som också finns med i boken. Jag visste att jag ville låta en berättelse utspela sig på denna underbara plats. Och så har jag länge varit sugen på att utforska dansbandsvärlden. Rasmus i boken är nämligen avdankad dansbandsstjärna. 

Du har numer ganska många böcker på ditt CV. Hur gör du för att behålla motivationen och suget att skriva? 
Jag skriver helt och hållet av lust. Det är inte lika lätt varje dag, men i det stora hela är det så oerhört roligt att få berätta historier. Och än har jag inte fått brist på idéer. De förökar sig i mitt huvud konstant, som feelgood-fästingar. 

Drabbas du någonsin av skrivkramp? 
Jag tillåter mig inte att göra det. Att skriva är ett jobb, och en bok behöver en deadline. Men det är klart att vissa skrivstunder är knepigare än andra. Men inget som inte lite kaffe, en kaka eller ett trevligt glas smörig chardonnay kan hjälpa till med. 

Förutom författarskapet jobbar du också heltid på förlag. Vad är tricket för att få fler timmar på dygnet än vad vi andra tycks ha? 😉
Jag tror tyvärr inte jag har fler timmar än någon annan, men saken är den att när jag väl skriver det första utkastet på en bok så är jag fokuserad. Jag tågar på med ett riktigt intensivt råmanus och ofta kan jag få till ett på två månader. Jag har turen att jag skriver snabbt! Och så är mina böcker inga tegelstenar, heller.

Vi vet ju att du har ett riktigt stort vinintresse också. Så vilket vin rekommenderar du att man avnjuter din nya bok tillsammans med? 
Om du föredrar vitt tycker jag du ska köra på en kall flaska Soave – ett vitt vin som både har en oerhörd fräschör men också en rund fruktighet. Om du föredrar rött så varför inte en klassisk Chianti? Men för guds skull, stoppa in även det röda vinet i kylskåpet en halvtimme innan servering. Det är vin, inte en kopp varm choklad!

Till sist: har du något riktigt bra boktips du vill dela med dig av? 
Just nu håller jag på att läser Carin Hjulströms nya cozy crime Bara ett litet mord. Den är väldigt mysig. Om du vill skratta rekommenderar jag Kristan Higgins senaste pärla På andra sidan Hudson River.

Tack, Christoffer! 

Läs mer om Solsken och Parmesan här