"Att vara två som skriver en bok innebär inte att det är hälften så mycket jobb. Snarare tvärtom."

De norska succéförfattarna Thomas Enger och Jørn Lier Horst har nu slagit sina påsar ihop och tillsammans börjat på en helt ny kriminalroman-serie. Inför släppet av första delen i Blix & Ramm-serien fick vi en pratstunde med dem båda.  

Nollpunkt är er första gemensamma roman och starten på en helt ny spänningsserie. Berätta kort om boken.
Nollpunkt är en thriller med ett högt tempo. Huvudpersonerna är kriminalpolisen Alexander Blix och kändisbloggaren Emma Ramm. Ett försvinnande för dem samman. Idrottsstjärnan Sonja Nordström ska vara med i en direktsänd intervju på TV för att tala om sin kontroversiella självbiografi, men hon dyker inte upp. När Emma Ramm söker henne i hennes lägenhet samma dag möts hon av en öppen ytterdörr och i lägenheten syns tecken på strid.

Alexander Blix får ta hand om fallet och spår efter Sonja Nordström dyker snart upp på flera olika ställen, och ledtrådarna visar sig snart vara delar av något betydligt större.

Blix och Ramm tvingas att arbete tillsammans i jakten på en kändismördare som själv är mycket uppmärksamhetstörstande.  

Hur kommer det sig att ni valde just en bloggare som ”sidekick” till kriminalpolisen Blix? 
Kriminalpoliser och journalister är vi ju vana att läsa om och vi ville föra dessa två karaktärerna nära varandra. Nollpunkt handlar på många sätt om berömmelse, behovet av att bli bekräftad i dagens samhälle och vilka gränser man är beredd att överskrida för att folk ska lägga märke till en. Då passade det bra med en icke-traditionell journalist, nämligen en bloggare.

Hur kommer det sig att ni skriver tillsammans? Hur fann ni varandra?
Vi har varit vänner i flera år och det var på många sätt skrivande som förde oss samman. Vi har givit ut flera böcker på samma förlag i Norge och tack vare våra respektive polis- och journalistbakgrunder har vi kunnat dra varandras kunskaper i våra egna skrivprocesser.

När vi träffas diskuterar vi ofta böcker vi läst och tycker om. Idén om att göra något tillsammans dök upp redan 2012 och sedan dess har vi diskuterat idéer, plottar och karaktärerna, när vi setts

Vad är det bästa med att skriva en bok tillsammans med någon?
Att vara två som skriver en bok innebär inte att det är hälften så mycket jobb. Snarare tvärtom. Det är mycket arbete, men för oss gick det överraskande smärtfritt. Vi gjorde själva plotten först, pratade ihop oss om karaktärerna och hur historien skulle se ut från början till slut. Sedan skrev vi i kronologisk ordning i en stafettprincip. Det vill säga att den ena har skrivit en del fram till någon vändning eller avslut och sedan har den andra läst och tagit över skrivandet. Så på många sätt har vi varit varandras redaktörer och det har nog också varit styrkan i projektet.

Och vad är det svåraste?
Den stora utmaningen har nog mest varit det rent praktiska, som att finna tid där vi båda kan jobba med boken samtidigt.

Kan ni redan nu avslöja något om nästa bok?
Nästa bok har precis getts ut i Norge och den norska titeln Rökridå. En explosion på Nyårsafton försätter Oslo i terrorberedskap och ett av offrena på listan över skadade är ett känt namn, nämligen Alexander Blix. Ruth-Kristine Smeplass är mor till två år gamla Patricia som blev kidnappad tio år tidigare, och varit borta sedan dess. När den händelsen blir aktuell igen fattar även kändisbloggaren Emma Ramm intresser för det olösta mysteriet. Från var sin sida försöker de jobba sig igenom den rökridå som lagts ut för att dölja sanningen om Patricia.

Nu jobbar vi med den tredje boken – Slagsida.

Slutligen: har ni något riktigt bra boktips ni vill dela med er av till våra medlemmar?
Jörn: Norska Agnes Ravatns bok Fågeltribunalen är en uppslukande, psykologisk thriller och finns översatt till svenska. Och så är den danska succéförfattaren Katrin Engberg tillbaka med en ni bok i Köpenhamnsserien – Glasvinge.

Thomas: Jag vill tipsa om The wife and The Widow av Christian White. En av de smartaste plottarna jag läst på länge.  

Tack!

Läs mer om Nollpunkt här >>