Jo Nesbö: "Jag vaknar om morgonen, ligger och slumrar, så kommer det kanske en idé"

Norges stora deckarnamn, Jo Nesbø, är äntligen tillbaka med en gastkramande thriller om sin hjälte Harry Hole.

Finns det något av dig själv i Harry Hole? Om ja, vilka likheter finns?
Ja, det finns väl några likheter. Som att vi som regel svarar ganska kort, kanske? 

Hur många böcker om Harry Hole räknar du med att skriva?
Det är hemligt.

Hur har Harry Hole utvecklats sedan du först introducerade honom i Fladdermusmannen 1997?
Han har egentligen förändrats mindre än jag hade trott tills jag läste om Fladdermusmannen, för övrigt den enda av mina böcker som jag har läst efter att den har getts ut. Han går ju sakta i bitar som oss alla, och inlärningskurvan är egentligen ganska platt. Det är möjligt att han har utvecklat en viss förmåga att vara lycklig tillsammans med andra människor.

Mycket musik/låtar i dina böcker.  Är Harry Holes musiksmak också din egen?Typ90%. Dessvärre är han totalt ointresserad av mitt eget band, Di derre.

Du hade ju ett specialkomponerat soundtrack till Snömannen. Finns eller kommer det att finnas ett soundtrack till flera böcker?
Det är inte omöjligt. Ett band Harry gillar och som lyckligtvis också gillar Harry Hole-böckerna kommer i alla fall att spela på releasefesten. Rainmakers från Kansas. Det ser jag fram emot. Har frågat om jag får lov till att spela på en av låtarna. 

Fotbollsstjärna, börsmäklare, rocksångare, författare. Du har många strängar på din lyra. Vilken av rollerna trivs du bäst med och varför?
Fotbollstjärna. Eftersom jag var det så kort tid, antagligen. I verkligheten bara i några månader.

Det lilla landet Norge gör succé överallt, många framgångar inom olika områden. Flera namn har gjort sig kända. Förutom du själv och Harry Hole, Tv-serien Skam, Marcus och Martinus, många skidåkare. Vad beror det norska framgångarna överallt på?
Att vi satsar på små idrotter som ingen andre sysslar med, antagligen?

Har du någon favoritförfattare? 
Nej. Eller jo, förresten, Knut Hamsun. 

Tack Jo! 

Topplista