Författarporträtt

"Det var väldigt befriande att skriva under ett påhittat namn"

Redaktionen 1 mars 2023

Samuel Bjørk, eller Frode Sander Øien som han egentligen heter, är ett av Norges stora deckarnamn och hans serie om om mordutredarna Holger Munch och Mia Krüger har sålts till inte mindre än 29 länder. Efter succén med Pojken i snön är han nu aktuell med den spännande bladvändaren Vit som snö – en intrigspäckande thriller.287421.jpg

Berätta kort om dig själv? 
Jag växte upp i en liten by i Norge, och när jag var 15 år så gick jag med i en teatergrupp för unga. Jag upptäckte snabbt att jag älskade att arbeta med fiktiva världar, och det har jag gjort sen dess! Genom att skriva för teatern, göra musik, och skriva böcker. Jag försöker alltid ha roligt - och jag är en arbetsmyra - så för mig gällde det att hitta ett kreativt och roligt yrke som jag kunde lägga ner min själ i. 

Du skriver under pseudonym. Hur kommer det sig att du gör det? 
Jag har gjort så mycket annat under mitt riktiga namn - skrivit pjäser, romaner och musik. Men jag hade aldrig skrivit deckare tidigare, och jag ville att det skulle vara ett mysterium. Det var väldigt befriande att skriva under ett påhittat namn, det kändes som jag kunde göra vad jag ville utan några begränsningar. När mitt verkliga namn kom ut kändes det ändå naturligt att fortsätta skriva som Samuel Bjørk. 

Hur hittar du idéer och inspiration till dina böcker? 
Det är en bra fråga, och en jag får ganska ofta - men jag är osäker på om jag kan ge ett enkelt svar. Jag tror min bakgrund där jag jobbat med mängder av olika typer av människor har gett mig en annorlunda blick som jag kan använda för att hitta rätt i mina berättelser.

Några snabba frågor som avslutning:

Solsemester eller Skidsemester 
Pappersbok eller Ljudbok
Katt eller Hund
Läsa i soffan eller Läsa i Badkaret
Inbundet eller Pocket 
Te eller Kaffe

Tack, Samuel!

Vit som snö

Samuel Bjørk 269 kr 269 kr Inbunden

Pojken i snön

Samuel Bjørk 89 kr 89 kr

LÄS OCKSÅ:

Deckare & Thrillers

Redaktionen väljer

Författarmöten