Inspiration

Matsuccé på midsommarbuffén!

Redaktionen 12 juni 2024

Midsommar, finns det något somrigare? Nu är det dags och vi har recepten för dig som vill briljera i midsommarköket.

midsommar.jpg

Midsommar är blommor, skratt och förhoppningsvis värme, men det är också en tid för att kittla smaklökarna. Mellan sill och potatis bjuder vi på tre recept som garanterar belåtenhet för hungriga magar.

Grillade fläskkotletter med stekt potatis, senapsås och haricots verts

Morberg_Lagar ute_1-1.jpg

Här har Per Morberg lagt en bit av Paris på sin sörmländska grill. En typisk lunchrätt på ett brasserie någonstans i Montmartre. Ju fetare fläskkotletter, desto bättre.

Ingredienser:

4 PORTIONER

800 g potatis (fast sort)

4 fläskkotletter med ben, à 200 g

200 g färska haricots verts

Smör och rapsolja till stekning

Salt och nymald svartpeppar

Senapssås

1/2 gul lök

1 dl torrt vitt vin

1 dl vatten

2 msk koncentrerad kycklingfond

3 dl vispgrädde

2 msk dijonsenap

1/2 dl finhackad gräslök

1 msk smör till stekning

Salt och nymald svartpeppar

Gör så här:

Tänd grillen i god tid.

Gör senapssåsen: Skala och finhacka löken. Fräs den glansig i smör i en kastrull på svag värme i några minuter. Häll i vinet och låt koka ner till hälften. Tillsätt vatten, fond, grädde och senap och koka ihop till en simmig sås, cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan så länge.

Skala och skär potatisen i skivor. Stek den gyllenbrun i smör och rapsolja i en stor stekpanna på medelvärme, 15–20 minuter. Vänd några gånger under tiden. Salta, peppra och håll potatisen varm tills den ska serveras.

Ansa haricots vertsen och koka dem i lättsaltat vatten i 3–5 minuter. Häll av vattnet och håll dem varma.

Skär snitt i kotletternas fettkappa så att de inte kryper ihop under grillningen. Krydda med salt och peppar. Grilla kotletterna i 3–5 minuter på varje sida på medelvärme.

Värm såsen och tillsätt gräslöken. Servera kotletterna med såsen, haricots vertsen och potatisen.

Morberg lagar ute

Per Morberg 329 kr 329 kr Inbunden

Fikon med fetaost och valnötter

Food to share_2-3.jpg

Det här är perfekt att ställa fram på buffébordet. Färska fikon med salt fetaost och söt honung är ju helt fantastiskt ihop.

Ingredienser:

4 PORTIONER

8 färska fikon

100 g fetaost

1/2 dl finhackade valnötter

2–3 msk flytande honung

Färsk timjan

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär ett kryss i toppen av varje fikon och ställ dem i en ugnsform.

Smula ner fetaost i varje fikon och strö valnötter över. Ringla över honung och gratinera sedan fikonen i ugnen i 10 minuter.

Toppa med timjan och servera.

Tips! Du kan också äta fikonen kalla, utan att gratinera dem i ugnen.

Food to share : Matglädje, snacks och vardagsmat

Alma Hassan 329 kr 329 kr Inbunden

Vinbärskaka

Pajer_cheesecakes_low-68.jpg

Röda vinbär är syrliga och fantastiskt goda bär som många har växandes i sin trädgård – och jag är inget undantag. De passar alldeles utmärkt i den här goda kakan.

Ingredienser:

12–15 BITAR

150 g smör

3 ägg

3 dl strösocker

4 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1 dl vispgrädde

4 dl röda vinbär

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Klä en långpanna med höga kanter, ca 25~35 cm, med bakplåtspapper.

2. Smält smöret i en kastrull.

3. Vispa ägg och strösocker pösigt med elvisp eller i en köksassistent. Rör ner smöret försiktigt.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och rör ner blandningen i smeten.

5. Tillsätt grädden och rör om till en slät smet.

6. Häll smeten i långpannan och lägg på vinbär, jämnt fördelat över kakan.

7. Toppa med malen kardemumma, pärlsocker och mandelspån.

8. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 minuter. Känn med en provsticka, den ska komma upp torr. Låt kakan svalna något.

9. Skär upp kakan i rutor och servera gärna med vaniljsås.

Pajer och cheesecakes och bakat i långpanna

Victoria Willén 299 kr 299 kr Inbunden