Boktips

Böckerna alla pratade om 2021. Vilka har du läst?

Redaktionen 27 december 2021

Varje bokår för med sig några speciella böcker som det pratas lite extra om. Böcker som får stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt. Har du läst alla? Vi presenterar 10 böcker som verkligen är värda din tid.

Contentsida_boksnackisar.jpg

1. Den saknade systern av Lucinda Riley

Vi vågar påstå att de flesta bokintresserade har hört namnet Lucinda Riley. Hon har skrivit succéserie om de sju systrarna som har fångat läsare över hela världen. Tyvärr förlorade Riley sin kamp mot cancer i juni 2021 och bara några veckor innan hade den sjunde boken i serien Den saknade systern utkommit på svenska. Vill du läsa i kapp så rekommenderar vi dig att läsa 7 fakta om de 7 systrarna. 

Den saknade systern

Lucinda Riley 219 kr 219 kr

2. Eufori av Elin Cullhed

Alla pratade om Eufori! Boken vann det prestigefyllda Augustpriset och handlar om författarinnan Sylvia Plaths sista år i livet. Du vill inte missa den här läsupplevelsen, den är närmast magisk. Vi citerar Västerbottens-Kuriren ”Eufori är ett mästerverk i egen rätt.”

Eufori : en roman om Sylvia Plath

Elin Cullhed 219 kr 219 kr Inbunden

3. Stöld av Ann-Helén Laestadius

Romanen Stöld, som av svenska folket röstades fram som Årets bok 2021, bygger på verkliga händelser. Det är en vild och vacker läsupplevelse – som en jojk till renskötarlivet! Men den är också en spännande roman om brott som begås utan att utredas. En svidande skildring av en bortglömd del av Sverige där människor ställs mot varandra – i generation efter generation.

Stöld

Ann-Helén Laestadius 169 kr 69 kr Inbunden

4. Tim : Biografin om Avicii av Måns Mosesson

Recensionen ur DN säger allt "Biografin om Avicii får håret att resa sig på armarna. ... En fantastisk berättelse om hur gränslös och sprudlande musikvärlden kan vara." DN. Det här är en bok för alla, inte bara Aviciifans. I bästa fall når den en målgrupp som inte vanligtvis läser så mycket böcker. En sak är i alla fall säker: man behöver inte tycka om Aviciis musik för att älska den här boken.

Tim : Biografin om Avicii

Måns Mosesson 259 kr 259 kr Inbunden

5. Sly av Sara Strömberg

Boken vann Svenska Deckarakademins debutantpris 2021 och är en mycket välskriven och i bland även poetisk bok. Strömberg skriver livfullt och mustigt, du vill inte missa den här boken, vi lovar dig en läsupplevelse utöver det vanliga!

Sly

Sara Strömberg 239 kr 199 kr Inbunden

6. Fädernas missgärning av Åsa Larsson

Boken som vann Årets bästa deckare 2021 av Svenska Deckarakademin! Boken avslutar den populära deckarserie om Rebecka Martinsson. Rebecka jobbar fortfarande kvar som åklagare i Kiruna när ett gammalt lik hittas i en frys. Mordet är preskriberat men rättsläkaren Pohjanen vädjar till Rebecka att ta sig an fallet.

Fädernas missgärningar

Åsa Larsson 249 kr 249 kr

7. Fråga aldrig om Marianne av Carolina Neurath

Profil på SVT skriver Carolina Neurath en roman om familjens oläkta sår ... En avgrundsdjup familjetragedi! Redan som liten flicka förstår Carolina att det finns en mörk hemlighet i familjen. Marianne, hennes farmors systerdotter, dog när hon endast var 16 år gammal. Ingen i släkten vill svara på hennes frågor om vad som egentligen hände. Inte förrän i vuxen ålder får hon reda på hela sanningen ...
 

Fråga aldrig om Marianne

Carolina Neurath 239 kr 239 kr Inbunden

8. Vackra värld var är du av Sally Rooney

Redan med debuten Samtal med vänner blev Rooney ett litterärt fenomenHon fortsatte skriva boksuccé med Normala människor som dessutom blev en hyllad tv-serie. Vackra värld var är du blev utsedd till bästa roman 2021 av Goodreads Choice Award! Det är en berättelse om vänskap och sex, konst och religion, makt och kärlek – som låter dig följa fyra huvudpersoner med briljanta hjärnor och värkande hjärtan.

Vackra värld, var är du

Sally Rooney 239 kr 239 kr Inbunden

9. Paradiset av Abdulrazak Gurnah

Som nobelpristagare i litteratur 2021 har Gurnah blivit en namn på alla världens läppar. Boken Paradiset är en blivande klassiker som du bara måste läsa. Den handlar om tolvårige Yusuf som skickas av sina fattiga föräldrar till kusten i tron om att bo hos sin rika farbror Aziz. Snart går det upp för den oskuldsfulle Yusuf att Aziz inte alls är Yusufs farbror: i själva verket har han sålts som skuldslav av sin far. Paradiset är en mångbottnad, våldsam, vacker och märklig berättelse med ett poetiskt, skirt och avskalat språk, där perspektivet aldrig viker från den unga huvudpersonens sida. Den är fast förankrad i sin tid och sin miljö, en berättelse som ändå – eller just därför – är djupt allmängiltig.

Paradiset

Abdulrazak Gurnah 249 kr 249 kr Mjukband

10. Shuggie Bain av Douglas Stuart

Boken som kallas årets hjärtekrossare och vinnare av Bookerpriset heter Shuggie Bain. Det är enoförglömlig historia om pojken Hugh “Shuggie”, som växer upp med sin vackra men alkoholiserade mamma Agnes i 1980-talets Glasgow. Det är en stark berättelse om fattigdom, brustna drömmar och stor kärlek.
 

Shuggie Bain

Douglas Stuart 169 kr 169 kr Inbunden