Boktips

Allt om Liza Marklunds Stenträsk-trilogi

Redaktionen 18 oktober 2023

Den är komplett nu, Liza Marklunds Stenträsk-trilogi som med en stark koppling till regionen och dess historia berättar om relationer och brott som känns både nära och tidlösa.

image7fk8o.png

Med hjälp av böckerna Polcirkeln, Kallmyren och Stormberget har Liza Marklund skildrat  en litterär resa in i hjärtat av Norrbotten och en mångskiftande berättelse om människorna, historien och landskapet i den fiktiva staden Stenträsk.

– Stenträsk finns, på sätt och vis, för Stenträsk är allas vår hemstad. Där växte vi upp, på platsen som var hela världen när man var 17-18 år. Egentligen tämligen betydelselös, men samtidigt helt avgörande – oavsett var den låg rent geografiskt. Man bär den med sig livet igenom, säger Liza marklund i en intervju på Piratförlagets hemsida

Liza Marklund har själv en stark koppling till Norrbotten och dess historia, vilket ger trilogin en autentisk känsla. Så här berättar författaren om den sista boken i trilogin, Stormberget: 

– Jag har använt mig fritt av de historier som jag växte upp med, om Vietaskuppen och vattenrallarna, malmbrytningen och bombproven. Stormberget är en berättelse om det som var, och hur det blev.

Hela Stenträsktrilogon

Polcirkeln

En kriminalroman som omdefinierar genren Liza Marklund revolutionerade på 90-talet. Berättelsen sträcker sig över fyra decennier och kretsar kring fem tonårsflickor från Stenträsk i Norrbotten som träffades regelbundet för att diskutera böcker. 1980 försvinner en av dem och återfinns mördad 40 år senare. När de övriga återförenas vid julen 2020, inser de att deras relationer bar med sig saker som ledde till det fruktansvärda brottet. 

Polcirkeln

Liza Marklund 89 kr 89 kr

Kallmyren

I augusti 1990 inträffade en tragedi när Wiking Stormbergs fru, Helena, drunknade i Kallmyren. Trots intensiv sökning hittades aldrig Helenas kropp, och hon försvann spårlöst. Wiking, som aldrig kunde komma över förlusten av sin hustru, ägnade åren, decennierna därefter, åt sina barn och sitt jobb som polischef i Stenträsk.

Men en vanlig fredagseftermiddag dyker det oväntat upp ett brev i Markus, Wikings och Helenas vuxne son, brevlåda. Det är skrivet i Helenas handstil och undertecknat med hennes signatur, Wiking står inför en skrämmande fråga: Ser han spöken eller hotar någon utomstående kraft honom och hans familj?

Kallmyren

Liza Marklund 249 kr 249 kr Inbunden

Stormberget

Under midsommarfirandet i Stenträsk sker en makaber upptäckt när en kropp dyker upp i Kallmyren. Många tror är att det är Wiking Stormbergs länge försvunna hustru, men Wiking vet att det inte kan vara hon. Den döde myren har en påle genom hjärtat, likt en vampyr, och han har inte drunknat.

Denna skrämmande upptäckt leder Wiking på en förvirrande resa genom sin egen familjehistoria. Sanningen och lögnen blir oskiljbara, och identiteter suddas ut. Wiking tappar fotfästet i den mystiska händelseutvecklingen och ifrågasätter till och med sin egen identitet.

Stormberget

Liza Marklund 269 kr 269 kr Inbunden

LÄS OCKSÅ:

Allt om Johan Theorins serie Ölandssviten

Boktips för bokcirkeln

Peter Robinson - Alan Banks