Boktips

5 ungdomsböcker som vuxna vill smygläsa

REDAKTIONEN 25 APRIL 2023

Vi är inte äldre än vi känner oss. I böckernas värld är det lätt att resa tillbaka till ungdomsåren. Här är 5 böcker som tar dig till de starka känslornas tid.

imagetaksl.png

Med sådana vänner av Meg Rosoff

Sommaren 1983 blir Beth praktikant på en tidning i New York. Atmosfären är tuff på jobbet och hon har inga vänner här, inte förrän hon träffar Edie. De gör snart det mesta tillsammans. Men det är någonting som skaver. Svek och osanningar. Så om en vän är sådan, vem behöver då fiender?

Med sådana vänner

Meg Rosoff 279 kr 279 kr Mjukband

De tar allt ifrån mig av Linda Jones

I den norrländska by där femtonåriga Frida bor är det mesta nerlagt, därför är jakten det enda som betyder något. Frida har nyss tagit jägarexamen och hennes högsta önskan är att utses till jaktledare. När så ett okänt djur upptäcks avlyser myndigheterna älgjakten. Då tar byborna lagen i egna händer.

De tar allt ifrån mig

Linda Jones 249 kr 249 kr Mjukband

Berätta tre saker av Callum Bloodworth 

Livs mamma är död och kanske har Liv fått corona när hon blev kysst av misstag. Därmed kretsar Livs alla tankar kring döden. Dag däremot tänker bara på Liv. Snart förändras deras tillvaro för alltid. Hon får inte lämna sitt hem och han döljer en hemlighet. Kanske finns det ändå tid för kärlek?

Berätta tre saker

Callum Bloodworth 199 kr 199 kr Mjukband

Sandor slash Ida av Sara Kadefors

Göteborgaren Sandor är en tafatt dansör. Vilsna Ida festar loss i Stockholm. De får kontakt på nätet och börjar chatta. När Sandor plötsligt befinner sig hemma hos Ida ställs tillvaron på sin spets för dem båda. Ärlighet är nämligen inte det någon av dem prioriterat …

Sandor slash Ida

Sara Kadefors 189 kr 189 kr Mjukband

Antropocen av John Green

En av världens mest omtyckta young adult författare är tillbaka med en personligt berättad allmänbildande, underhållande och rolig samling av tankar kring tidsperioden som kallas antropocen. Vi, både unga och äldre, har mycket att lära oss av John Greens geniala betraktelser om recensionernas värld och hur vi människor påverkar den genom våra handlingar.

Antropocen : mitt betyg är fem stjärnor

John Green 229 kr 229 kr Kartonnage

LÄS OCKSÅ:

Gästredaktörens val

Historiska romaner

Härlig feelgood