Författarporträtt

Charlotte McConaghy har skrivit boken som blir jämförd med den enorma succén Där kräftorna sjunger!

Redaktionen 27 december 2021

Den australiensiska författaren Charlotte McConaghy fick sitt genombrott med romanen Den sista migrationen för den vuxna publiken. Nu är hon åter igen aktuell med boken När vargarna kom, en bok som blivit jämförd med den enorma succén Där kräftorna sjunger.

contentsida_nar_vargarnakom.jpgFörst av allt: Hur skulle du beskriva dig själv?

Jag är författare och bor i Sidney med min partner och vår fyra månader gamla son. I hela mitt liv har jag älskat historier och jag hoppas få fortsätta berätta dem ända tills jag dör.

Din nya bok När vargarna kom påminner på många sätt om Där kräftorna sjunger. Båda utspelar sig i fascinerande miljöer, innehåller ett mysterium och handlar om sårbarhet, och har en huvudkaraktär som man som läsare tycker väldigt mycket om. Hur ser du själv på den jämförelsen?

Där kräftorna sjunger blev en sådan enorm succé, och det är tydligt att den tilltalade läsarna, så jag blir glad över jämförelsen. Båda romanerna handlar om natur, kärlek och mord, så det finns definitivt likheter, men samtidigt tycker jag att historierna skiljer sig åt och att de har helt egna röster. Kanske ses världen på lite olika sätt också i de båda böckerna. Men om du gillade Där kräftorna sjunger tror jag helt klart att det kan vara värt att testa När vargarna kom!

Hur fick du idén till boken? Har du alltid varit intresserad av vargar?

Jag har alltid älskat vargar, men framför allt som sagoväsen i barndomens godnattsagor, där de var vackra, mystiska och ofta onda. När jag som vuxen fick lära mig att de kan rädda skogar som är på väg att dö, visste jag direkt att jag måste skriva en bok om dem, och om kvinnan som tar sig an det svåra projektet trots det starka motståndet hon möter. Och med ens föddes hela bokidén: om tvillingsystrarna som kommer till ett fantastiskt men dystert landskap i ett försök att återförvilda det, den döda kroppen som hittas och hur Inti är övertygad om att vargarna kommer att anklagas, och det oövertänkta beslutet hon tar för att rädda dem.

Misstankarna hon har om att mannen hon håller på att förälska sig i kanske är skyldig till mordet. Alltihop forsade in i min hjärna. Så jag började göra research om vargar och lära mig om deras betydelse i ekosystemet: de är en nyckelart, vilket innebär att de påverkar andra arters överlevnad i sin miljö, allt från insekter till fåglar och växter. Det är därför vi säger att de har makten att få skogar att växa och floder att ändra riktning. De är också otroligt unika, med fantastiskt varierade och komplexa personligheter, precis som hos människor. Så jag upptäckte att de fortfarande är vackra och mystiska, men att de inte är onda alls, utan faktum är att de är skygga, försiktiga och familjekära varelser som är enormt väsentliga för vår planets överlevnad.

En fråga som väcks under läsningen är ”hur mycket varg som finns inom vissa människor”. Hur ser du på det?

Vilken bra fråga, och jag tror att den blir ännu mer intressant beroende på hur man ser på vargar. De flesta människor skulle nog se på vargen inombords som en våldsam och hänsynslös kraft, men jag har lärt känna vargar som lojala, kärleksfulla och ömsinta djur, och dessutom existerar vargar i perfekt harmoni med andra levande varelser i naturen, och det är det vi människor borde försöka uppnå. Så jag hoppas att det finns vargar inom oss.

Vilka känslor hoppas du att boken ska väcka hos läsarna?

Jag hoppas att den inspirerar människor att sakta ner och beundra alla fantastiska vilda djur och naturområden som vi ännu inte har förlorat, och jag hoppas att det inspirerar dem att kämpa för allt det. Att uppskatta dem. Att älska dem. Men det är inte bara en berättelse om naturen; den handlar också om familj och passionerad kärlek och förlust och trauma, det är en bok som jag hoppas blir en bladvändare för läsarna. Jag hoppas att den berör och får folk att känna ett starkt band, inte bara med naturen, utan även med varandra.

Vi älskar verkligen de svenska omslagen till När vargarna kom och Den sista migrationen. Hur pass involverad var du i omslagsarbetet?

Jag har mitt svenska förlag att tacka för de fenomenala omslagen! De skickade de färdiga omslagen till mig för godkännande och jag älskade dem.

Slutligen: Har du några boktips att dela med dig av till våra medlemmar?

Jag tyckte verkligen om Nightbitch av Rachel Yoder, One Two Three av Laurie Frankel och The Bass Rock av Evie Wyld.

När vargarna kom

Charlotte McConaghy 209 kr 209 kr

LÄS OCKSÅ:

Läs en intervju med Delia Owens, författare till Där kräftorna sjunger.

Böckerna till alla romanälskare.

Arbetet bakom boken Tim: Biografin om Avicii.