Boktips

Drabbande livsöden - 11 starka biografier

Redaktionen 1 november

En självbiografi av Britney Spears, en porträtt av Anders Zorn som vann Augustpriset och en bildografi som spänner över åtta decennier av Lasse Åberg. Det är några av de fängslande livsöden vi får komma nära i dessa aktuella biografier. 

blobid0.png

Who the fuck is Bobby? av Bobby Oduncu, Nisti Stêrk

Bobby Oduncus självbiografi, författad tillsammans med Nisti Stêrk, berör vikten av att hitta sig själv och rättan att få älska vem man vill. Uppvuxen i en kristen ortodox familj i Södertälje möter Bobby utmaningar när han inser att han är gay. När han samlar modet att komma ut, vill inte delar av familjen acceptera det, särskilt den djupt troende pappan. Självbiografin Who the fuck is Bobby? bygger på den prisbelönta tv-dokumentären med samma namn, men dyker djupare i Bobbys liv - hans motgångar och framgångar. 

Who the fuck is Bobby?

Bobby Oduncu,Nisti Stêrk 279 kr 279 kr Inbunden

The woman in me (sve) av Britney Spears

En av höstens mest omtalade biografier av popikonen Britney Spears!

Nu avslöjar äntligen Britney Spears sin sanning. Född 1981 i Mississippi, USA, slog hon igenom som tonåring med låten Baby One More Time och blev ett världsfenomen. År 2021 talade hon öppet inför domstol för att befrias från sin fars förmyndarskap. Hennes uppriktiga och humoristiska biografi belyser kraften hos musik och kärlek samt vikten av att få berätta sin egen historia på egna villkor.

The woman in me (sve)

Britney Spears 259 kr 259 kr Inbunden

Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda av Matthew Perry

Människor över hela världen sörjde när beskedet kom att den älskade Vänner-stjärnan Matthew Perry hittades död 54 år gammal den 28 oktober. I sin hyllade biografi berättar Matthew roligt, ärligt och insiktsfullt om sin livslånga kamp mot missbruk och hur han hamnade där trots yttre framgång.

Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda

Matthew Perry 299 kr 299 kr Mjukband

Jag vill riva upp himmel och jord av Marie Lok Björk

Elise Ottesen Jensen, känd som Ottar, var grundaren av RFSU. Uppvuxen i en stor norsk prästfamilj med sjutton syskon, kände Ottar en ilska inom henne när hon såg moderns sönderslitna kropp. Än större blir den när hon får veta om systerns förvisning efter en oönskad graviditet. Jag vill riva upp himmel och jord skildrar känslomässigt de händelser som formade en av världens främsta kämpar för kvinnlig sexuell frihet - och de passionerade krafterna som drev henne framåt.

Jag vill riva upp himmel och jord

Marie Lok Björk 269 kr 269 kr Inbunden

Vemod undercover : boken om ABBA av Jan Gradvall

Musikjournalisten Jan Gradvall får oss att se ABBA med nya ögon!

Benny Andersson beskriver Abbas musik som "vemod undercover", vilket Jan Gradvalls bok, Vemod undercover, utforskar utan förbehåll och legendariska förklädnader. Boken belyser detaljerna i musiken, människoödena och samtiden, från bandets begynnelse som en svensk supergrupp på 1970-talet till deras sista inspelning. Som en kärlekshyllning till  Abba med unika berättelser om gruppen av en av Sveriges främsta musikjournalister, ger den oss en ny syn på bandet och eran.

Vemod undercover : boken om ABBA

Jan Gradvall 299 kr 299 kr Inbunden

Lasse Åberg - samlade fragment ur ett spretigt liv av Lasse Åberg

I denna bildrika biografi, som sträcker sig över åtta decennier, delar den folkkäre multikonstnären Lasse Åberg med sig av olika skeden i sitt rika liv - från barndomen till åren på Konstfack och de många projekt han engagerat sig i, inklusive musik, formgivning, TV-program och filmer. Boken tar oss också med till dagens Åbergs MUSeum i Bålsta, med en antik Disneysamling och en mängd rekvisita från Lasses filmer. Bland fragmenten finner vi dikter, humoristiska anekdoter, samt längre berättelser och reflektioner. Lasses karakteristiska miljöengagemang, samhällskritik och självdistans genomsyrar som alltid hans arbete.

Lasse Åberg : Samlade fragment ur ett spretigt liv

Lasse Åberg 429 kr 429 kr Inbunden

Zorn - ett liv, en tid av Per Svensson

Vinnare av Augustpriset 2023 inom facklitteratur

Per Svensson målar här en helhetsbild av en av Sveriges mest kända konstnärer, Anders Zorn, bortom myter och schabloner, från Mora till London, och från Dalarö till Paris och Chicago. Zorn blev berömd för sina porträtt av kullor och badande kvinnor, för sin förmåga att skapa ljusreflexer och levande tyger med sin pensel. Han var en tidens man, en internationell entreprenör och en eftertraktad porträttmålare världen över. Berättelsen om Zorn är historien om en virtuos konstnär som erövrade världen, men till sist förlorade sin själ.

Zorn - ett liv, en tid

Per Svensson 299 kr 299 kr Inbunden

Också Annie av Annie Lööf, Caroline Bankler

Här följer vi Annie Lööf både under tuffa förhandlingar och i privata stunder av tvivel, oro, och tacksamhet. Vi förs med en resa genom personliga och samhälleliga förändringar, där det politiska tonläget förskjutits och det som en gång var sunt förnuft nu betraktas som kontroversiellt. Annie delar med sig av sina erfarenheter som nyckelspelare i svensk politik och som en inflytelserik och färgstark ledare. Som liberal, feminist och humanist har hon mött både respekt och motstånd, och nu avslöjar hon vad som ligger under ytan, bortom rubrikerna och de offentliga besluten.

Också Annie

Annie Lööf,Caroline Bankler 299 kr 299 kr Inbunden


Min hand i min av Atefeh Sebdani

Hur kan föräldrar överge sina barn? 

En liten flicka slits från sin mamma, tvingas senare på en bussresa med sina bröder, och tröstar dem med mammans löfte: "Vi kommer snart ses igen." Atefeh, fem år gammal, smugglas till Europa tillsammans med sina bröder när deras föräldrar, soldater i en iransk motståndsrörelse, blir kvar i organisationens militärläger.

Min hand i min är en gripande berättelse om att växa upp utan någon att hålla fast vid, om undanröjda missförhållanden och ett samhälle som misslyckas med att se det utsatta barnet. Det är också en historia om envist brinnande livskraft och modet att bryta sig fri.

Min hand i min

Atefeh Sebdani 289 kr 289 kr Kartonnage

Peter Stormare : Pojken från Arbrå av Peter Stormare

Berättelsen om pojken från Arbrå som blev stjärna i Hollywood!

I sin självbiografi tar Peter Stormare läsarna med på en fascinerande livsresa från Hälsinglands skogar till den glamorösa världen i Los Angeles. Boken ger inte bara inblick i hans framstående skådespelarkarriär och stjärnspäckade Hollywoodliv utan också i hans inre resa och den vägledande rollen av "Rösten" som har lotsat honom genom livet. Genom personliga berättelser om kärlek, relationer, och karriär tar Stormare läsarna med på en resa fylld av djup och självdistanserad humor.

Peter Stormare : Pojken från Arbrå

Peter Stormare 299 kr 269 kr Inbunden

Livvakten Carl : kampen mot mig själv av Carl Finnborg, Theodor Lundgren

Han attackeras, förlorar allt - och reser sig igen!

Livvakten Carl lever ett Hollywoodfilmliknande liv, vältränad och nära företagsledare, världsartister och politiska ledare. Trots yttre framgångar kämpar han inombords. Efter många år i London flyttar han till Sverige för en lugnare tillvaro, men en dag attackerar en man honom i en park. Mannen skjuter Carl och kastar flätande syra i ansiktet. När Carl vaknar upp är det han som som är offret. Skyddad av män som han själv brukade vara, står han inför valet att ge upp eller resa sig igen. Livvakten Carl är en berättelse om motståndskraft, förlåtelse och kärlek.
 

Livvakten Carl : kampen mot mig själv

Carl Finnborg,Theodor Lundgren 279 kr 279 kr Kartonnage

LÄS OCKSÅ: 

Heta höstromaner

Historiska romaner

Peter Robinson